200.000 kroner. Det er beløpet som trengs for at Bergen skal få et nyttårsfyrverkeri det vil gå gjetord om. Hvis ordfører Herman Friele (H) får viljen sin, blir regningen betalt av et gedigent spleiselag. Han er på god vei til å få drømmen oppfylt. Bare i går kom det inn løfter om mer enn 30.000 kroner til fyrverkeriet. En hemmelighetsfull Friele vet at det er enda mer på vei.

Følg aksjonen på nettet

Det var i går ettermiddag at snøballen begynte å rulle for alvor. Bergen Sentrum AS, som i gårsdagens BT tok på seg jobben som arrangør av fyrverkeriet, tok da også på seg både å organisere kronerullingen. Selskapet bidrar selv med de ti første tusenlappene.

— Vi har gravd godt i lommene for å få dette til, forteller styreleder Jan Sunde i Bergen Sentrum AS, som er eid av kommunen, næringsrådet, reiselivslaget og Sentrumsforeningen.

— Alle midlene våre for i år var egentlig brukt opp, men dette var en så glimrende idé at vi måtte skaffe til veie noen penger. Pengene våre skal jo uansett brukes til å få liv i sentrum, sier Sunde.

For å lage ytterligere blest om kronerullingen, har Sunde og hans kolleger lagt ut ordførerens oppfordring på selskapets hjemmesider, www.bergensentrum.no. Der kan publikum også følge med på hvordan det går med innsamlingsaksjonen.

— Der kommer vi til å legge inn hvert eneste bidrag, og siden vil bli oppdatert daglig, forteller Sunde.

Vil forebygge brann

En av bedriftene som allerede har kastet seg på ideen, er forsikringsselskapet Vesta. Lørdag ettermiddag tok selskapet kontakt med BT og lovet 10.000 kroner til spleiselaget, men doblet potten bare noen timer senere.

— Som forsikringsselskap er vi opptatt av å forebygge brann. Dessuten er vi forsikringsgiver for en del av trehusbebyggelsen i Bergen. Vi har selv interesse av å forhindre ulovlig og farlig fyrverkeri, sier administrerende direktør Erik Gjellestad i Vesta til BT.

Også Bergens Tidende er innstilt på å bidra til et ordentlig festfyrverkeri på nyttårsaften, men administrerende direktør Didrik Munch vil ikke si hvor mye avisen spytter i potten.

Også Hansa Borg Bryggerier AS sier at de vil vurdere en henvendelse fra innsamlingsaksjonen.

Hemmelighetsfull ordfører

Ordfører Herman Friele, som var en av initiativtakerne til spleiselaget, er i fyr og flamme over givergleden.

— Dette er fantastisk hyggelig. Bergenserne liker slike tiltak hvor vi gjør noe sammen. Det appellerer til dugnadsånden vår, skryter ordføreren, som også lover å bidra økonomisk selv.

— Jeg har sagt at jeg vil gi et beløp, og det står jeg fast ved, sier kaffekongen, men vil ikke ut med hvor mye.