INGEBORG RYDSAA

— De aller fleste vil ha tradisjonelle raketter som går opp i luften, sier fyrverkeriselger Ingrid Kathrin Ingebrigtsen (21).

Noen dager før nyttårsaften har ikke salget tatt helt av enda. Det meste som selges fra boden på Torgallmenningen er røykbomber og annet «uskyldig» fyrverkeri til barna.

— Ja, vi selger mye til barn og ungdommer, men de må alltid være i følge med en voksen. Og jeg er veldig streng med å sjekke legitimasjon dersom jeg er i tvil, sier Ingrid Kathrin myndig.

Påbudte gule lapper

Den unge fyrverkeriselgeren har full kontroll på lover og regler, og på vinduet bak boden henger sågar et kursbevis.

— Det er ikke lov å selge fyrverkeri til noen under atten, de som bor i sentrum får generelt sett ikke lov til å sende opp raketter, og alle som kjøper får med seg denne lappen fra kommunen og politiet.

Lappen er en iøynefallende gul kopi av «Bestemmelser om bruk av fyrverkeri i Bergen kommune». For dem som synes det blir for komplisert å forholde seg til påbud og unntak, har Ingrid Kathrin løsningen.

— Batterier! Det selger vi veldig mye av.

Potent lysfontene

Et batteri er det som Bergen kommune og politiet kaller «mindre markfyrverkeri av klasse II». Prisen varierer fra under hundre til over tusen, og er ikke bare et kjedelig substitutt for skikkelige raketter, påstår raketteksperten.

— De største av disse batteriene har en lysfontene som går opp til 40 meter i luften. De passer for eksempel godt til byboere mellom 20 og 30, mener Ingrid Kathrin.

For dem som ikke bor i byen og dermed kan sende opp så mye raketter de synes de har råd til, er favoritten klar.

— Familiepakker har alt. Både raketter, små batteri og stjerneskudd. I tillegg hører det med et jernrør som man skal sette raketten i, i tillegg til noen fine vernebriller som faktisk også er påbudt.

De som har skuddredde småbarn og/eller nervøse dyr i familien anbefales små røykbomber i ulike farger. Disse røyklegger en liten del av omgivelsene i noen sekunder og er et godt eksempel på uskyldig nyttårsmoro. Godt nyttår!

SLIK SKAL DET GJØRES: Ingrid Kathrin Ingebrigtsen (21) demonstrerer hvordan raketter avfyres forsvarlig. - Alle raketter skal stå i et slikt jernrør, og i tillegg skal man ha på vernebriller. <br/>Foto: EIRIK BREKKE