— Jeg kan bekrefte at de har vært hos meg, sier tidligere generalinspektør i Forsvaret, Kjell-Birger Olsen.

Han fikk besøk fordi han har status som vitne, forteller han.

— De ringte meg klokken kvart på syv i morges og sa at de sto utenfor døren min. De presiserte at jeg var vitne, ikke siktet i saken, sier han.

- Har med golfturen å gjøre

Da Olsen åpnet og slapp inn de to polititjenestemennene, ga de ham en kjennelse fra Oslo tingrett som bekreftet at politiet kunne ransake boligens hans.

— De var meget høflige. De så gjennom en del papirer og tok med seg pc-en min da de dro. Onsdag skal jeg til avhør, sier han.

— Hvorfor tror du de kom til deg?

— Det har sammenheng med golfturen til Spania i 2004.

Olsen har vært pensjonert siden 2003, men var med på denne Spania-turen som blant annet var mye omtalt i Karlsvik-saken.

Olsen er ikke begeistret for å bli oppsøkt og vekket av politiet på denne måten.

— Dette likte jeg ikke. De burde tatt kontakt meg på en annen måte. Men som borger så må man vel finne seg i slikt fra rettsvesenet.

- Gjelder 6000 kroner

Blant de nær 15 siktede er det både militære topper og sivilt ansatte. Bergenseren Jan Reksten, viseadmiral og sjef for Fellesoperativt hovedkvarter i Stavanger, er en av dem. Også han deltok på golfturen til Alicante i 2004. Han sendte ut en pressemelding i går kveld.

— Økokrim undersøker saken, og har i dag tatt beslag i relevante dokumenter. Til grunn for beslagene ligger mistanke om at jeg skal ha mottatt en fordel ved at Siemens sponset arrangementet. Jeg var imidlertid ukjent med at Siemens var sponsor. Jeg granskes for å ha mottatt utilbørlige fordelsoverføringer til en samlet verdi av kroner 6000, skriver han.

Politiet aksjonerte mot et stort antall steder; både boliger og arbeidsplasser, i politidistrikt over hele landet, ifølge statsadvokat Geir Kavlie i Økokrim.

Han vil ikke opplyse om hvor i landet aksjonene er gjennomført, eller hvor mange steder, men sier at mer enn tre politidistrikt er involvert. Hordaland politidistrikt har bistått i aksjonen i Hordaland.

Grunnlaget for siktelsene skal være at de siktede har mottatt ulike former for goder. Etter det BT forstår skal ikke politiet ha mistanker om at noen har fått direkte pengeoverføringer.

Forsvaret vil foreløpig ikke svare på om de siktede kan bli permittert eller suspendert.

- Begynner å bli litt pinlig

Også pensjonert admiral Jan Jæger, bosatt på Askøy, fikk besøk i syvtiden tirsdag morgen. Også han sluttet i Forsvaret i 2003, men deltok på den såkalte golfturen i 2004. I likhet med Olsen har han status som vitne, sier han.

— Jeg er rolig og avslappet. Men å trekke meg inn i dette, til og med som vitne, begynner å bli litt pinlig. Jeg har jo vitnet om dette før, så hvis politiet kunne lese egne vitneavhør...

Ifølge Jæger tok politiet med seg pc-en hans samt noen regnskaper med dokumentasjon fra golfturen i 2004.

— For meg var denne golfturen en forretningsreise. Jeg har til og med sendt en rapport om reisen min, blant annet fra et besøkt på et verft der nede. Der fremgår det at jeg betalte for turen selv, og at det er bokført, sier han.

Også Jæger skal til avhør.

— Jeg har valgt å la meg avhøre, selv om jeg har sagt alt før, sier Jæger, som er glad for at politiet kom etter at han hadde stått opp.

— Ingen skal si at ikke pensjonisttilværelsen kan være spennende. Det krydrer jo hverdagen litt.

Larsen, Bjørn Erik
SIKTET: Bergenseren Jan Reksten, viseadmiral og sjef for Fellesoperativt hovedkvarter i Stavanger, er en av de siktede.