Byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen har i dag meddelt ordfører Trude H. Drevland at hun fratrer som byrådsleder, melder Bergen kommune i en pressemelding.

Inntil et nytt byråd er konstituert, fortsetter dagens byråd som et forretningsministerium.

Les brevet fra den avtroppende byrådslederen her

Skulle trekke seg

Stolt-Nielsen tapte i går nominasjonskampen i Bergen Høyre mot Martin Smith-Sivertsen. Utfordreren fikk 103 stemmer i nominasjonsmøtet, mot Stolt-Nielsens 66.

Dermed er han partiets favoritt til å være Høyres byrådslederkandidat før kommunevalget 2015Stolt-Nielsen hadde på forhånd varslet at hun trakk seg dersom hun ikke fikk partiets tillit. Det gikk altså bare én dag før hun fulgte det opp.

Går ut av politikken neste år

Til BT sier Stolt-Nielsen at hun var opptatt av å sette i gang den formelle prosessen raskt.

— Det er viktig for meg at det blir etablert et nytt byråd innen relativt kort tid, sier hun.

Selv går hun tilbake til bystyret, der hun var gruppeleder før hun ble byrådsleder. Det blir ikke aktuelt å gå tilbake til rollen som gruppeleder, sier Stolt-Nielsen.

— Det er opp til bystyregruppen å bestemme hvem som skal lede gruppen, men det er uansett uaktuelt for meg. Nå vil jeg finne ut hva jeg skal gjøre, og det blir ikke å drive med politikk på heltid, sier hun.

I bystyret skal hun imidlertid sitte frem til valget neste år. Da gir hun seg også der, og går ut av bergenspolitikken.

— Jeg har sagt hele tiden til nominasjonskomiteen at det ikke ville være naturlig for meg å ta gjenvalg dersom jeg ikke ble byrådslederkandidat. Jeg har vært tilknyttet bystyret og bystyrets organer i femten år nå, sier hun.

Må spørre Høyre

Nå får ordfører Trude Drevland i oppgave å peke på en ny byrådsleder. Hun vil gå til det største partiet i bystyret, som fremdeles er Høyre.

De vil komme med sin aktuelle kandidat, som i dette tilfellet trolig blir Martin Smith-Sivertsen. Den ordføreren peker på, får i oppgave å sette sammen sitt byrådskollegium. De konstituerer seg selv.Så går det en melding til bystyret, men bystyret har altså ingenting med denne prosessen å gjøre. Et nytt byråd kan derfor være på plass før førstkommende bystyremøte neste uke.

Trude Drevland vil ikke kommentere nyheten overfor BT før hun har informert gruppelederne i bystyret.