• Fullstendig uventet og selvfølgelig en stor glede, sier den ferske Raftopris-vinneren Lidija Jusupova til bt.no.

— I første rekke er dette en anerkjennelse av arbeidet til alle oss som jobber med menneskerettsspørsmål i Tsjetsjenia, sier hun på telefon fra Moskva.

Jusupova antar at hun selv vil reise til Bergen for å motta prisen på Den Nationale Scene søndag 6. november.

Hjelper krigsofrene

Advokaten får prisen for å ha dokumentert brudd på menneskerettighetene i sitt krigsrammede hjemland. Prisen er også en anerkjennelse for at hun har opptrådt som talskvinne for ofrene i den russiske krigføringen.

"Jusupova forsvarer menneskeverdet i en kaotisk krigssituasjon hvor arbeidsforholdene og sikkerheten for menneskerettighetsforkjempere og journalister stadig blir verre," heter det i en erklæring fra Raftostiftelsen.

Aage Borchrevink i Den norsk Helsingforskomité kjenner prisvinneren personlig, og gir henne de beste skussmål.

— Jeg vet hvor mye denne prisen betyr for henne. Jeg er veldig glad for denne prisen, og håper den kan bidra til å minne folk på de glemte ofrene i Tsjetsjenia, sier han til bt.no.

Vinnerens navn ble kunngjort av Raftostiftelsens styreleder Arne Liljedahl Lynngård klokken 10.00 i formiddag.

- Rystende historier

Jusupova har ledet kontoret til den russiske menneskerettighetsorganisasjonen Memorial i sin hjemby Grosnyj og fører overgrepssaker for tsjetsjenske domstoler. Memorial er en av svært få organisasjoner som fremdeles arbeider i Tsjetsjenia.

"Historiene Jusupova og hennes medarbeidere i Memorial har dokumentert er rystende. De forteller om russiske militære og lokale sikkerhetsstyrker som dreper, voldtar, ødelegger og terroriserer sivile, uten frykt for rettsforfølgelse," skriver Raftostiftelsen i en pressemelding.

Utdelingen må ses som en kraftig kritikk av den russiske krigføringen.

"Krigen i Tsjetsjenia har gått inn i sitt syvende år. Ødeleggelsene er ufattelige. Russlands politikk i Tsjetsjenia har ført til en marginalisering av mer moderate tsjetsjenske krefter som har bedt om fredsforhandlinger for å få slutt på folkets lidelser, og i stedet styrket posisjonen til ekstreme islamistiske grupper som tyr til terror og selvmordsaksjoner," heter det i pressemeldingen.

Varsler ofte Fredspris

Raftoprisen, som har det fulle navnet " Professor Thorolf Raftos Minnepris", deles ut hvert år. Flere av de tidligere vinnerne har senere fått den enda mer ettertraktede Nobels Fredspris.

Følgende kriterier legges til grunn for tildelingen:

  • Prismottakeren må ha kjempet for de idealer og prinsipper som ligger til grunn for menneskets rettigheter, alternativt ha en sterk symbolfunksjon for disse.
  • Prismottakeren kan være en enkeltperson eller en gruppe.
  • Prisen kan deles.
  • Beslutningen om tildeling av Raftoprisen fattes av styret. Prisbelø pet avgjøres hvert år av styret.

Tidligere vinnere:

2004: Rebiya Kadeer, Øst-Turkistan/Kina

2003: Paulos Tesfagiorgis, Eritrea

2002: Sidi Mohamed Daddach, Vest-Sahara

2001: Shirin Ebadi, Iran

2000: Kim Dae-jung, Sør-Korea

Informasjon om alle vinnere siden 1987 finner du på Raftoprisens hjemmeside.

Raftostiftelsens styreleder Arne Liljedahl Lynngård (t.v.) offentliggjorde vinnerens navn. Aage Borchgrevink i Den norske Helsingforskomité kjenner vinneren personlig.
Ane Børhaug
VINNER: Lidija Jusupova