Vinneren av årets Raftopris ble offentliggjort på en pressekonferanse på Raftohuset klokken 10 torsdag.

— Raftoprisen 2013 tildeles Bahrain Centre for Human Rights for deres langvarige og modige arbeid for fundamentale menneskerettigheter som ytringsfrihet og forsamlingsfrihet i Bahrain, sa Martin Paulsen, leder for priskomiteen.

-Systematiske menneskerettighetsbrudd

Ifølge Paulsen har komiteen særlig lagt vekt på tre forhold i sitt valg av årets prisvinner:

— De jobber for menneskerettigheter både for landets egne borgere og for de mange arbeidsimmigrantene i landet. De har promotert ikkevold i opprøret som har pågått i Bahrain siden 2011. Og de har vist at det går an å jobbe godt for menneskerettigheter i digitale medier. De har spesielt vært dyktige i sin bruk av Twitter, sier Paulsen til BT.

Juryen påpeker at det krever stort mot å kritisere myndighetene i Gulf-stater som Bahrain.

— Krav om politiske rettigheter blir ofte oppfattet som personlig kritikk av den herskende emiren eller kongen, og blir straffet strengt. Som følge av den arabiske våren har flere Gulf-stater skjerpet bruken av fengselstraffer for regimekritikk. Senest i juni 2013 ble den 37 år gamle lærerinnen Huda al-Ajmi i Kuwait dømt til 11 års fengsel for å ha kritisert emiren på Twitter. I kongedømmet Bahrain kan fornærmelse av kongen eller flagget straffes med fem års fengsel, sa Paulsen under offentliggjøringen.

Daglig leder og grunnlegger fengslet

Flere personer knyttet til BCHR sitter selv i fengsel. Daglig leder Nabeel Rajab (49), ble i august 2012 arrestert for å ha kritisert statsministeren på Twitter. Så ble han idømt en tre-årig fengselsstraff, som senere ble redusert til to år for å ha ”oppfordret til ulovlige forsamlinger”. Han sitter fortsatt fengslet.

Nabeel Rajab Bahrain Human Rights Centre Rafto prize 2013.jpg

— Han er anklaget for å oppfordre til opprør mot myndighetene. Siden senteret står så sterkt for ikkevold i sitt arbeid, er dette en svært problematisk anklage, sier Paulsen.

Også BCHRs medgrunnlegger, Abdul-Hadi al-Khawaja (52), sitter i dag fengslet på en livstidsdom, anklaget for å ha stått bak en terroristorganisasjon.

— Dette er åpenbart en fingert anklage, kommentere Paulsen.

Al-Khawajas datter Zaynab al-Khawaja (30) soner en rekke av sammenhengende korte fengselsstraffer som tilsammen har kommet opp i 12 måneder for et knippe av tiltaler som inkluderer å ha «tatt seg inn på området ved den såkalte Perleplassen».

I dag ledes senteret av al-Khawajas yngste datter Maryam al-Khawaja (26), som siden mars 2011 har bodd i eksil. Hun bor i dag i Danmark.

Et forsøk på å returnere til hjemlandet tidligere i år var mislykket, da hun ble nektet å komme på flyet som skulle ta henne hjem. Hun er erklært uønsket i Bahrain, både som dansk og bahrainsk statsborger.

Sosiale medier

Senteret har aktivt brukt sosiale medier, og da særlig Twitter, som kanal for sin menneskerettighetsaktivisme.

— Maryam al-Khawaja har i dag over 90 000 følgere. Hun driver e-postlister, skriver en jevn strøm av presserapporter for internasjonale organisasjoner og holder jevnlige presentasjoner om situasjonen i Bahrain og Gulfen i ulike fora. Hun representerer dermed en ny type menneskerettighetsaktivister i et politisk regime der all annen protest har blitt umulig, sa Paulsen under offentliggjøringen.

En protestbølge startet i Bahrain, samtidig som den arabiske våren. Protestene har ifølge Rafto-juryen blitt møtt med stadig sterkere midler fra myndighetenes side.

Arrestasjoner, tortur og arbeidsimmigranter som brukes som slaver er blant overgrepene senteret har engasjert seg for å bekjempe.

— Hvilken rolle spiller Bahrain i den arabiske våren?

— Den arabiske våren er blitt beskyldt for å ha gått over i en kald sommer eller høst ganske raskt. I noen land har den ført til endringer, i andre land er opprøret kvalt. Bahrain er et eksempel på at opprøret fortsetter, sier Paulsen.

DAGLIG LEDER: Maryam al-Khawaja fungerer som daglig leder for BCHR mens hennes far Abudl-Hadi al-Khawaja, som er medgrunnlegger av senteret, og senterets daglige leder Nabeel Rajab sitter fengslet.
Raftostiftelsen

Kritiserer Vesten

Raftojuryen kritiserer vestlige land for å stå stille og se på det som skjer i Bahrain og Gulfen.

— Norske myndigheter uttrykte uro over utviklingen i Bahrain i 2011, men har senere ikke kommentert forholdene der. Siden 2011 har amerikanske, tyske og britiske styresmakter økt sin våpeneksport til Gulfen, som regel begrunnet i behovet for stabilitet i en urolig region. I det oljerike Gulfen er det alt for mye å tape for mange interessenter, og fundamentale menneskerettigheter ofres for økonomiske og strategiske hensyn, sa Paulsen i sin tale.

— Pristildelingen er en skarp oppfordring til Bahrains myndigheter om å etterleve sine internasjonale menneskerettighetsforpliktelser, løslate politiske fanger, innføre ytrings- og forsamlingsfrihet, like og demokratiske rettigheter for alle landets borgere, og gi arbeidsmigrantene et reelt rettsvern. Prisen er også en påminnelse til det internasjonale samfunnet om at grunnleggende menneskerettigheter ikke kan ofres for kortsiktige økonomiske og strategiske interesser, avsluttet Paulsen.

Utdeling i november

Selve prisutdelingen vil finne sted på Den Nationale Scene søndag 3. november. Tradisjonen tro vil det også bli arrangert fakkeltog etter utdelingen.

Raftoprisen har vært delt ut hvert år siden 1987. Vinnerne er gjerne personer, grupper eller organisasjoner som ikke er kjent på verdensbasis. Flere av vinnerne eller sakene som har fått Raftoprisen, har imidlertid senere blitt tildeltNobels fredspris:Aung San Suu Kyi, José Ramos-Horta, Kim Dae-Jung og Shirin Ebadi.