• En stor ære, sier prisvinneren.

Den nigerianske miljøforkjemperen Nnimmo Bassey (54) er tildelt Raftoprisen for 2012.

— En veldig hyggelig overraskelse og en stor ære. Dette girinspirasjon til å jobbe enda hardere i kampen for menneskerettigheter ogmiljø, sier Bassey til bt.no.

Nigerianeren mener menneskerettigheter og miljø er to siderav samme sak.

— Hvis folk ikke har rent drikkevann ellermatjord, mangler de også grunnleggende menneskerettigheter. Det er en direktekobling mellom miljø og menneskerettigheter, sier prisvinneren.

Han betrakter global oppvarming som vår tids størstetrussel.

— Klimaendringer gir mer ekstremvær mange steder i verden.Her i Nigeria er nå to millioner mennesker rammet av en flom, folk har drukneti vannmassene og matproduksjonen rammes. Vi snakker om en nasjonal nødsituasjonmed dramatiske konsekvenser, sier Bassey.

Besøkte Bergen i 2009

Bassey er styreleder i organisasjonen Friends of the Earth International. Han har i mange år arbeidet for å begrense skadevirkningene av oljeutvinningen i sitt hjemland, og har engasjert seg på en rekke plan i miljøarbeidet internasjonalt.

BERGENSBESØK: Nnimmo Bassey med Lars Haltbrekken, leder i Norges Naturvernforbund, under naturvernforbundets årsmøte i Bergen i 2009. Kay Asbjørn Schjørlien (i midten) fra Naturvernforbundet oversetter.
NORGES NATURVERNFORBUND
OLJESØL: Lars Haltbrekken mener Bassey har gjort en uvurderlig innsats for miljøet i Niger-deltaet. - I over 20 år har han slåss for at oljeindustrien skal rydde opp i de enormemiljøødeleggelsene, sier han.
NORGES NATURVERNFORBUND

I Nigeria har han ledet miljøorganisasjonen Environmental Rights Action i en årrekke. I 2010 mottok han prisen The Right Livelihood Award, også kalt den alternative nobelprisen.

Leder i Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken, kjenner Bassey godt etter flere år med tett samarbeid.

— Et fantastisk valg av komiteen. Prisen til Bassey ervirkelig velfortjent, sier Haltbrekken.

I 2009 deltok nigerianeren på Naturvernforbundets årsmøte i Bergen.

— I festtalen under middagen fortalte han at han hadde settlevende torsk på Fisketorget i Bergen. Da hadde det gått opp for ham atdet var denne torsken han hadde spist som barn, hjemme i Nigeria. Festmiddageneder hadde norsk tørrfisk som viktigste ingrediens. Dette ga ham en nærhet tilkampen mot oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen, sier Haltbrekken.

Refser norsk klimapolitikk

Haltbrekken mener Bassey har gjort en uvurderlig innsats for miljøeti Niger-deltaet.

— Han har brakt budskapet ut i verden. I over 20 år har hanslåss for at oljeindustrien skal rydde opp i de enormemiljøødeleggelsene. Detanslås at de årlige utslippene til deltaet tilsvarer hele utslippet fra ExxonValdez-forliset. Og dette skjer i ett av de ti viktigste våtmarksområdene iverden, sier Haltbrekken.

Prisvinneren har i et intervju med BT tidligere kritisert den norske klimapolitikken og Statoil. Han mener Norge ikke fortjener betegnelsen internasjonal pådriver i kampen mot klimaendringene.

— Norge har ingen lederrolle i kampen mot global oppvarming så lenge de nasjonale utslippene fortsetter å øke og utvinningen av olje og gass blir intensivert, sa Bassey til BT under klimatoppmøtet i den sørafrikanske byen Durban i desember i fjor.

Her tok han også et oppgjør med Statoils oljesand-satsing i Canada.

— Oljesand er en de verste miljøforbrytelsene i verden. Det fører til utslipp av millioner av tonn CO2, skaper konflikter med lokalbefolkning og bidrar til helseproblemer gjennom giftig forurensning. Det er sjokkerende at et statseid norsk selskap vil investere i denne miljøfiendtlige virksomheten, uttalte Bassey.

Les hele intervjuet med Bassey her.

Avslørt av teknisk glipp

En teknisk feil førte til at vinneren av årets Rafto-pris ble offentliggjort lenge før den planlagte offentliggjøringen klokken 10 torsdag.

Informasjonssjef Kari Amble ved Rafto-stiftelsen sier til NTB at feilen ligger i et nytt publiseringsverktøy, som gjorde at en artikkel om vinneren ble publisert på stiftelsens hjemmesider natt til torsdag.

— En tidskodet feil gjorde at navnet ble offentliggjort. Vi synes det er leit at vi ikke får overraskelsesmomentet i forbindelse med prisen, men det viktigste er at vi får oppmerksomhet rundt prisen og at vi får frem budskapet, sier Amble.

I meldingen som ved en feil ble lagt ut i natt, heter det at 54-årige Bassey får prisen «for sin lange kamp for folkets rett til liv, helse, mat og vann i en verden påvirket av komplekse og truende klimaforandringer og masseødeleggelse av miljøet».