Raftoprisen til India

The National Campaign on Dalit Human Rights, som kjemper mot kastefordommer i India, er tildelt årets Raftopris.

The National Campaign on Dalit Human Rights, representert ved generalsekretær Vincent Manoharan, får prisen for sin kamp for de såkalt kasteløse i India, eller daliter, som de kaller seg selv.

«I India blir millioner av mennesker født inn i et sosialt og kulturelt system som bryter fundamentalt med ideen om at alle mennesker er født frie og med samme menneskeverd og menneskerettigheter.

NCDHR får prisen for sin modige kamp for dalitenes rettigheter og for organisasjonens betydelige innsats for å synliggjøre at diskriminering og undertrykking på bakgrunn av kastefordommer er et alvorlig internasjonalt menneskerettighetsproblem,» heter det i begrunnelsen.

I formiddag var Manoharan på vei til Bihar i India, der ti kasteløse ble massakrert for få dager siden.

Forbyr diskriminering
Av Indias befolkning på én milliard mennesker, er omkring 167 millioner stemplet som «urene», «kasteløse», eller «urørbare».

Se video

India feirer i år 60-årsjubileum som selvstendig stat. NCDHR ble etablert i 1998. Grunnloven forbyr diskriminering på bakgrunn av kaste, men fortsatt undertrykkes dalitene på en rekke områder:

«Daliter har ikke samme tilgang til utdanning og helsetjenester, de diskrimineres i sosiale og religiøse sammenhenger, og ekskluderes fra store deler av arbeidslivet.

Flere steder fratas daliter eiendom og tvinges til å bosette seg i egne bydeler eller landsbyer. Kastemotiverte drap, voldtekter og andre overgrep begås daglig i India uten at politi og rettsvesenet griper inn. Ifølge NCDHR er det snakk om systematiske brudd på menneskerettighetene,» skriver Raftostiftelsen.

Stiftelsen oppfordrer den norske regjeringen til å ta opp spørsmålet om kastediskriminering med indiske myndigheter, og mener at norske bedrifter som investerer i India også har et ansvar for å motvirke diskriminering i arbeidsmarkedet.

Prisutdelingen vil finne sted på Den Nationale Scene i Bergen søndag 4. november kl. 18.00.

Se video

Les mer om prisvinneren på rafto.no

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.

Velkommen til debatt i Bergens Tidende. Vi setter pris på sterke meninger. I våre kommentarfelt er det høyt under taket, men vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis respekt for andre debattanters meninger, etnisitet, religion og legning. Husk at mange leser dine ytringer her på bt.no. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå. Du må skrive under fullt navn.

Vennlig hilsen Gard Steiro, sjefredaktør.

Siste fra Lokalt

Fakta

Raftoprisen deles i år ut for 21. gang
Prisen ble opprettet i 1986 til minne om NHH-professor Thorolf Rafto for hans utrettelige arbeid for demokrati og menneskerettigheter.

Tidligere vinnere:
2006: Thich Quang Do, Vietnam
2005: Lidia Yusupova, Tsjetsjenia
2004: Rebiya Kadeer, uigurenes autonome region Xinjiang i Kina
2003: Paulos Tesfagiorgis, Eritrea
2002: Sidi Mohamed Daddach, Vest-Sahara
2001: Shirin Ebadi, Iran
2000: Kim Dae-jung, Sør-Korea
1999: Gennady Grushevoy, Hviterussland
1998: ECPAT «End Child Prostitution, Child Pornography and the Trafficking of Children for Sexual Purposes»
1997: Romanifolket, representert ved professor Ian Hancock
1996: Palermo Anno Uno, Italia
1995: Soldatmødrene i Russland
1994: Leyla Zana, Kurdistan/Tyrkia
1993: Folket i Øst-Timor, representert ved José Ramos-Horta
1992: Preah Maha Ghosananda, Kambodsja
1991: Elena Bonner, Russland
1990: Daw Aung San Suu Kyi, Burma

Bilder

Generalsekretær Vincent Manoharan. FOTO: Jacob Carlsen