Midt på 1990-tallet var Bulambo Lembelembe Josué i Norge og fikk teste norsk vinterføre.

— Jeg ble kjent med ham gjennom arbeidet i Pinsevennenes Ytremisjon. Han besøkte meg her i Førde. Det kan ha vært i 1995, sier psykiater og overlege Øyvind Watne til bt.no.


Les også: Rafto-pris til Kongo

Watne jobbet i Kongo fra midt på 1980-tallet. På 1990-tallet ble Bulambo den øverste åndelige lederen for pinsevennenes største kirke i Kongo.

Kirken viktig institusjon

Under krigen i Kongo brøt de fleste institusjoner sammen. Men kirkene fortsatte å fungere.

— I Kongo har kirkene samme funksjon som i Norge i gammel tid. De første skolene og sykehusene var også i Norge knyttet til kirken. I Kongo er det et parallelt system, spesielt i krigssituasjoner, sier Watne.

Han mener Bulambo er en person som har vist stort personlig mot.

— Han bærer en belastning stadig vekk gjennom arbeidet han gjør. Det er stort at Bulambo får prisen. Jeg vet at han er beskjeden på egne vegne, men at han vil være glad for at prisen nå setter søkelys på det som skjer i Kongo, sier Watne.

De siste årene har Watne syv ganger vært i Kongo, senest i mars-april i år. Han har sett elendigheten i landet på nært hold.

Kongo har mange utfordringer, også innen samferdsel: Et fly krasjet i Kongo i april. 14 dager før flystyrten fløy Watne med det samme flyet.

Rystende historier

— Under Bulambos ledelse har kirken hans søkt om midler det norske Utenriksdepartementet, sier Watne.

Pengene har gått til tilbakeføring av barnesoldater og tiltak for kvinner utsatt for massevoldtekt.

Watne har hørt rystende vitnesbyrd i landet.

— Min generasjon har vært opptatt av det som skjedde under andre verdenskrig. Det som har skjedd i Kongo, helt frem til i dag, har vært på høyde med det verste som skjedde i konsentrasjonsleirene. Kanskje verre. Det er historier som er så grusomme at de overgår den verste fantasien, sier Watne.

Sex-slaver

Hendelsene han har fått førstehånds kjennskap til, ligner på dem som utspant seg under belgiske kong Leopolds skrekkregime før og etter 1900.

Det er historier om unge kvinner som blir voldtatt, kidnappet og holdt som sex-slaver bakbundne til trær. Deres fattige familier kreves for løsepenger i dollar, penger de ikke har.

Løsningen for mange er å sette seg i bunnløs gjeld for å få tilbake barna sine.

— En tolv-åring ble i 2007 løslatt fra fangenskap. Hun hadde fortsatt merker på armer og bein etter å ha vært bundet, sier Watne.

Bulambo har lykkes i fredsforhandlinger med flere av geriljagruppene, i samarbeid med FN.

— Det er fordi kirken som institusjon har en troverdig posisjon i landet, sier Watne.

KJENNER VINNEREN: Psykiater Øyvind Watne fra Førde har jobbet tett med Rafto-vinneren i en årrekke.
HEIDI HATTESTEIN (ARKIV)