JOHN LINDEBOTTEN

Vest-Sahara var spansk koloni frem til 1975 under navnet Spansk Sahara. Senere ble landet okkupert av Mauritania og Marokko, men siden 1979 har Marokko hatt kontrollen over Vest-Sahara alene.

— I mesteparten av denne perioden har Sidi Mohammed Daddach sittet i fengsel. Han ble anerkjent som samvittighetsfange av Amnesty International i 1987, og etter sterkt press ble han løslatt i november i fjor. Det opplyste styreleder i Rafto-stiftelsen, Arne L. Lynngård, da han orienterte pressen i går.

Beskjeden, men sterk

— Sidi Mohammed Daddach er en beskjeden mann, men med en sterk evne til å stå for det han tror på. Og etter å ha tilbrakt omtrent halve livet i fengsel, har han fremdeles lyst og engasjement til å fortsette kampen med å befri Vest-Sahara fra marokkansk undertrykkelse. Vest-Sahara er i dag Afrikas siste koloni, sier Ronny Hansen fra Støttekomiteen for Vest-Sahara.

— Kommer Sidi Mohammed Daddach til Bergen for å motta prisen 3. november?

— Vi hadde kontakt med ham onsdag. Da var han i Rabat for å få legebehandling for en skulderskade han fikk en gang i et sammenstøt med marokkanske styrker. Han er svært takknemlig for prisen, men samtidig er han bekymret for at han ikke skal få utreisetillatelse, Lynngård.

Sidi Mohammed Daddach har fordømt i klare ordelag det marokkanske kolonistyret i Vest-Sahara. Ronny Hansen opplyser at Daddach først ble dømt til døden, men at dommen siden ble omgjort til livsvarig fengsel. Han nektet å søke om benådning, og gjennomførte flere sultestreiker med krav om at politiske fanger skulle løslates.

Frykter åpent opprør

— I dag er det en økende frustrasjon i Vest-Saharas befolkning over at konflikten med Marokko ikke nærmer seg en løsning. Et stadig økende antall marokkanske nybyggere slår seg ned i Vest-Sahara. I dag er det dessuten valg i Marokko, et valg som også dekker Vest-Sahara. Det vi kan frykte, er en utvikling som minner om den mellom Israel og Palestina. Det er en økende frustrasjon mellom ungdommen, som snart kan slå ut i åpent opprør mot kolonimakten, sier Ronny Hansen.

Lunken norsk holdning

— Vest-Sahara er regelmessig på dagsordenen i Sikkerhetsrådet i FN, der Norge nå har sete. Det burde gitt Norge god anledning til å uttrykke sterke og klare holdninger til Vest-Saharas krav på selvstendighet. Vårt inntrykk er dessverre at Norge sitter på gjerdet og nøyer seg med å gi sin stemme til den siden som ser ut til å få flertall i hvert enkelt tilfelle, sier Ronny Hansen.

Rafto-prisen er på ca. 50.000 kroner. Den offisielle tildelingen skjer på Den Nationale Scene i Bergen søndag 3. november.