— Det er en skam. Jeg har ikke ord. De flår både oss pasienter og de pårørende, sier Louise Gjertsen, langtidspasient ved Medisinsk avdeling på Haukeland universitetssykehus, til Bergens Tidende.

Tidligere i år inngikk Haukeland universitetssykehus en femårig avtale for sine 1050 sengetelefoner med selskapet IKT Tjenester, som samarbeider med Tele Danmark. Siden den gang har prisen for å ringe til pasienttelefonene steget dramatisk.

14 ganger så dyrt

— Avtalen er billigere både for oss og pasientene, mener driftssjef Sverre Tinjar ved Haukeland sykehus til Bergens Tidende.

Men for de pårørende er det blitt svinedyrt å ringe til sykehuset. Nå må du ringe et såkalt 820-nummer til den nette sum av 3,27 kroner i minuttet, pluss en startavgift på kr. 2,40. En halvtimes samtale koster deg nesten 100 kroner. Det er over 14 ganger så dyrt som vanlig pris på fasttelefon. Tidligere kostet det ikke noe ekstra utover vanlig tellerskritt å ringe inn til pasienttelefonene. Mange arbeidsgivere og private har dessuten stengt telefonen for oppringning til 820-numre.

Ville snu trafikken

Sverre Tinjar bedyrer at sykehuset ikke tjener penger på dette. Han mener dagens løsning er vesentlig bedre enn den forrige.

— Poenget har vært å snu trafikken, slik at pasientene ringer ut og ikke slik som før at de pårørende ringer inn. Før var det dyrt å ringe ut, men vanlig pris å ringe inn. Nå er belastningen snudd, slik at det er billigere for pasientene. Dessuten kan pårørende ringe inn og be pasientene ringe ut. På den måten blir det billigere enn tidligere, pluss at pasientene har bedre kontroll over telefontrafikken. Men jeg er pragmatisk innstilt. Skulle det vise seg at løsningen ikke er bra, får vi se om vi kan endre på dette. Vi skal ikke tjene penger på dette. Vi vil gjøre det som er det beste for pasientene, slår Sverre Tinjar fast.

- Tjener ikke penger

Louise Gjertsen er ikke i tvil om hva hun mener om det nye systemet.

— Jeg har lidd veldig under dette. Før fikk jeg minst to-tre telefoner hver dag. Siden dette begynte har jeg fått én eneste telefon. Vi blir straffet for å være syke. Vår eneste glede er jo kontakten med våre nærmeste pårørende. Nå har de ikke råd til å ringe oss. Vi blir helt isolert her. Før ringte det i et sett her på posten, nå er det helt stille, sier Gjertsen. Hun forteller at kontakten med sønnen som for tiden er i militæret i Stavanger, holdes per SMS-meldinger. Å ringe har han ikke råd til.

Ifølge Gunnar Gran i IKT Tjenester er det ikke store penger å hente på dette for IKT Tjenester. Det er en kake som må deles på tre. Først skal Telenor som netteier ha sitt, deretter skal Consorte, som er tilbyder av 820-nummeret, ha sitt og til slutt skal IKT Tjenester ha sitt.

Fakta/Telefonpriser Haukeland

Det koster kr. 3,27 i minuttet å ringe til pasienter på Haukeland universitetssykehus. I tillegg kommer startavgift på kr. 0,59. Her sammenliknet med Telenors dagtakst, slik det tidligere var.