— Kostnadene omkring Åsane-drapet overgår de fleste straffesakene som har vært her i distriktet. Det er lagt ned mange årsverk bare i etterforskningen, sier Gert Johan Kjelby.

Statsadvokaten tør ikke anslå nøyaktig hvor mye saken har kostet.

— Men vi snakker om flere millioner, bekrefter han. Og det er bare påtalemyndighetens utgifter.

Millioner til advokatene

I tillegg kommer rettens kostnader, og utgifter til advokatene som har hatt oppgaven med å forsvare de tre involverte. Bare i byretten utgjorde salærene til de tre forsvarsadvokatene Helge Wesenberg, Oscar Ihlebæk og Kaj Wigum totalt nesten 1,2 millioner kroner.

Nå blir saken behandlet av lagmannsretten på nytt, men nå er det kun Wesenberg og Ihlebæk igjen. Wigums klient, den 27-årige «tredjemannen» er dømt til åtte års fengsel for medvirkning til legemsbeskadigelse med døden til følge. Den dommen er rettskraftig, og 27-åringen møter derfor kun som vitne.

- Godt å bli ferdig

Rettssaken i Gulating lagmannsrett startet i går. Fortsatt er Jarle Olsen (27) og Tor Helge Flaten (28) begge tiltalt for å stå bak drapet på oljearbeideren, men de nekter straffskyld.

De to tiltalte nektet å la seg fotografere, men Jarle Olsen tok seg tid til å hilse på pressen.

— Hvordan er det å være tilbake i retten?

— Jeg sitter her med litt blandede følelser. Men det skal bli godt å bli ferdig, sa Olsen til BT.

Like før rettsmøtet begynte, var stemningen løs og ledig på tiltalebenken. Kjappest i replikken var en lett forkjølet Oscar Ihlebæk.

— Hei, Jarle! Godt å se deg igjen. Jeg syns du bare blir større og større? Eller er det jeg som blir mindre? spøkte kjendisadvokaten.

— Det er jeg som blir penere og penere, lo den storvokste 27-åringen tilbake, mens Ihlebæk ga sin egen klient Tor Helge Flaten en god klapp på skulderen.

- Ga i oppdrag å drepe

Jarle Olsen virket opplagt og svært konsentrert under statsadvokat Gert Johan Kjelbys drøye 70 minuttene lange innledningsforedrag. Olsen slapp knapt statsadvokaten med øynene, mens Flaten var tilsynelatende sliten og stirret like mye i bordet som på aktor.

— Påtalemyndighetens syn er at Jarle Olsen har gitt Tor Helge Flaten i oppdrag å drepe Øyvind Bjarte Madsen. Nøkkelen til et drapsmotiv ligger i narkotikaomsetning, sa Kjelby.

Advarte mot pressen

— I denne saken har media gått langt i å spekulere. Jeg vil ikke forby dere å lese aviser, men jeg vil be rettens medlemmer om å lese med skepsis i tiden som kommer, formante forsvarer Helge Wesenberg.

Advokat Ihlebæk var på offensiven for sin klient allerede fra første stund.

— Tor Helge Flaten erkjente ansvar for denne hendelsen allerede på et tidlig tidspunkt. Men det var ikke han som skjøt. Det var tredjemannen som fyrte av skuddet, sa Ihlebæk.

Etter det dro retten på befaring til åstedet i Åsamyrane 283, hvor Øyvind Bjarte Madsen ble skutt. Tirsdag begynner Jarle Olsen på sin forklaring. Hele den første uken går med til å høre ham og Tor Helge Flaten.

ÅSTEDET: I går var retten på befaring i Åsamyrane 283, stedet hvor Øyvind Bjarte Madsen ble skutt og drept for over to år siden. T.v. står advokat Oscar Ihlebæk, som forsvarer drapstiltalte Tor Helge Flaten. Mannen i brun frakk (midt i bildet) er rettens formann, lagmann Rune Fjeld.