Foreldrene finner seg ikke i at prisene i privat barnehage skal ligge høyt over de kommunale.

— Kommunen stjeler penger fra oss. Staten gir økt tilskudd til barnehagene, mens kommunen tar pengene tilbake. Vi krever at pengene fra staten skal brukes til å gi oss billigere barnehageplass, sier Jørn Daniel Opsahl.

Han er pappa til 14 måneder gamle Simen i private Kanutten barnehage i Drotningsvik. I går leverte han et brev til politiet der han og 77 andre foreldre anmelder Bergen kommune for forskjellsbehandling av foreldre med barn i barnehage. Politiet nektet å motta anmeldelsen fordi foreldrene ikke kunne vise til brudd på en bestemt paragraf.

— Om nødvendig engasjerer vi advokat for å ta saken videre, sier Opsahl.

Stor forskjell

Prisen i den private barnehagen er 4009 kroner måneden for både små- og storbarnsplass. En kommunal barnehageplass koster 2870 kroner.

Foreldrene i barnehagen hadde gledet seg til at prisen skulle gå ned i høst. Men ble skuffet da dette ikke skjedde, og fortvilet da de fikk vite årsaken.

For mens statstilskuddet til barnehagen økte med 33,7 prosent fra 1. august, reduserte kommunen sitt tilskudd med 41 prosent. Resultatet ble enda strammere økonomi og ingen reduksjon i prisene.

— Prisen er ikke gått ned en krone. Og når småbarnstillegget er tatt fra oss for å finansiere billigere barnehager, har vi i realiteten en barnehageplass som koster omkring 1000 kroner mer i måneden enn før, sier Opsahl.

- Flaut å være dyr

Omkring 30 prosent av barnehagebarn i Bergen har kommunal plass. De nyter godt av flere gratistilbud i tillegg til de rimeligste prisene på barnehage.

— De får gratis busstransport på utflukter og fribilletter på blant annet Fløien og Akvariet. En busstur til byen og tur på Fløien for 10-15 av barna i vår barnehage koster om lag 2000 kroner, sier Opsahl.

Eier av Kanutten barnehage, Siren Nordal, synes det er flaut å tilby så dyr barnehageplass. Etter ønske fra foreldrene tilbyr barnehagen fra i høst flere småbarnsplasser enn før. Siden disse er dyrere å drive, ble det umulig å sette ned prisen.

— Jeg kunne fylt opp med bare storbarnsplasser, men når foreldrene ønsker småbarnsplasser, har jeg valgt å tilby dette også. Straffen blir et regnestykke som går i minus, sier styreren.

Små barn dyrest

— Vi har påpekt overfor departementet at småbarnsplasser er dyre å drive. Dagens finansieringsordning favoriserer ikke de som satser på småbarnsplasser. Og det er jo dem vi trenger mest av, sier byråd for barnehage, Anne Gine Hestetun.

Fra i høst måtte alle private barnehager i Bergen dele det kommunale tilskuddet. Før er familiebarnehager, bedrifts- og studentbarnehager holdt utenfor regnestykket. Nå må alle dele samme pott.

— Kommunen forutsatte at ingen skulle komme dårligere ut når en ser kommunale og statlige tilskudd under ett. Denne barnehagen har valgt å markedstilpasse seg ved å omgjøre storbarnsplasser til småbarnsplasser. Dette er noe vi ser trengs, men det er ikke noe vi har pålagt dem. Dette medfører økt offentlig tilskudd, men redusert foreldrebetaling. Til sammen blir dette et tap i inntekt, sier byråden.

INGEN LIKESTILLING: - Bergen kommune behandler foreldre med barn i barnehage ulikt, sier Jørn Daniel Opsahl. Han og 77 andre foreldre anmelder kommunen for at alle foreldre med barnehagebarn skal behandles likt.<p/>FOTO: EIRIK BREKKE