På Stord gjør Arbeiderpartiet og ordførerkandidat Harry Herstad det svært bra på BTs siste meningsmåling. Herstad har tidligere vært rådmann både i Stord, Fitjar og Hordaland. Han har også vært direktør i Sunnhordland Kraftlag og Brann-direktør.

— Man mister noen og trekker noen med sånne tydelige personligheter som meg. Folk tar på seg solbriller og øredempere om det blir for voldsomt, men noen liker det. Mange har stor tro på at jeg fortsatt kan gjøre mange ting, sier Herstad til bt.no.

Kjemper mot Høyre

I den ferske meningsmålingen, som Respons Analyse har gjennomført for BT og Sunnhordland, får Herstad og Ap en oppslutning på 30,3 prosent. Ved forrige valg på Stord endte Ap opp med 24,1 prosent av stemmene.

— Dette synes jeg er bra. Det er en positiv måling, som viser at vi er i siget fremover, sier ordførerkandidaten.

Han kjemper mot Høyres sittende ordfører, Liv Kari Eskeland, om ordførerkjedet. Også Høyre gjør det bra på målingen, og går frem til 23,7 prosents oppslutning. Ved forrige kommunevalg, endte Høyre på 18,7 prosent på Stord.— Det er gjerne en fordel til sittende ordfører, noe valgforskere har pekt på. Vi andre har brattere bakke enn Høyre, men til tross for det har vi tatt noen høydemeter, sier Herstad.

Frp står sterkt i Os

I Os er tidligere rådmann Lars Atle Skorpen klar for å bli ordfører for Arbeiderpartiet. Skorpen var rådmann i Os kommune fra 2001 til 2006, men nå vil han tilbake til rådhuset som politiker.

Skorpen kan imidlertid få en lengre vei frem enn Herstad. Fremdeles gjør sittende ordfører Terje Søviknes og Frp det svært bra på målingene i Os. I BTs forrige måling, som ble gjort i midten av august, fikk Frp en oppslutning på 40,3 prosent, mens Ap hadde 21 prosents oppslutning.

— Det er overmodent for et nytt flertall i Os. Av alt som er viktig i en kommune scorer Os i dag på det samme nivået eller dårligere enn da Frp overtok for 12 år siden, sa Skorpen til BT da.

ORDFØRERKANDIDAT: Tidligere rådmann Harry Herstad er klar for å bli ny ordfører på Stord. - Jeg nærmer meg, men er ikke der ennå. Dette er spennende og viktige dager. Jeg håper vi er ytterligere i siget frem mot valget, sier han