Mage— og tarmekspert Trygve Hausken ved Haukeland sykehus innrømmer at spesialistene foreløpig står rådløse overfor denne gruppen.

Men nå forsøker ekspertene å finne nye behandlingsmetoder som kan hjelpe dem som fremdeles er rammet av epidemien.

— Vi vil gjennom et forskningsprosjekt prøve ut en ny behandlingsmetode for om mulig å oppnå et bedre resultat.

Hissigst i verden

Parasitten som forurenset bergensernes drikkevann har forårsaket den største Giardia-epidemien som til nå er kjent i Europa og Nord-Amerika.

— Det finnes mange typer Giardia. Men vi har ikke tidligere påvist en så hissig type verken i USA eller Europa, sier Hausken.

På Haukeland har legene søkt råd utenlands for å skaffe seg spisskompetanse. For tiden har de inngått et nært samarbeid med en britisk professor. Hausken understreker at ekspertene regner med at også de som har fått «kroniske» Giardia-symptomer skal bli friske.

— Men det kan ta tid. Kanskje opp til flere år, sier overlegen.

I alt er det 132 pasienter som blir utredet og har fått behandling på sykehuset. Fremdeles kommer det stadig til nye pasienter som er blitt henvist av fastlegene.

Tarmbetennelse

— Tester viser at hos mange av pasientene kan ikke parasitten lenger påvises. Men pasientene har fremdeles symptomene på sykdommen. Giardia-parasitten har utviklet en tarmbetennelse som forstyrrer refleksene i tynntarmen. Dette kalles post-infeksiøs IBS, sier Hausken.

Betennelsen gir symptomer som urolig og oppblåst mage, luftsmerter og diaré. Vekttap er heller ikke uvanlig. Men spesialisten understreker at lidelsen ikke er livstruende.

— Symptomene kan være meget ubehagelige. Noen pasienter kjenner seg også svært dårlige. Og jeg forstår at mange blir svært frustrerte over at det tar så lang tid å bli frisk igjen, sier han.

Store mørketall

Offisielt er det nå 1500 som ble angrepet av Giardia-epidemien som rammet Bergen for vel et år siden. Men flere leger mener det ikke er usannsynlig at langt flere er blitt smittet, uten at disse har oppsøkt lege. Ingen BT har vært i kontakt med vil anslå nøyaktige tall. Men det blir antydet at det kan være inntil dobbelt så mange.

Fremdeles får helsevernetaten inn meldinger om nyregistrerte pasienter fra fastlegene i Bergen.

En «nysmittet» i uken

Smittevernoverlege Finn Marcussen opplyser til Bergens Tidende at smittevernetaten i kommunen har registret 17 nye tilfeller siden juni i år.

— I gjennomsnitt er det cirka ett tilfelle i uken, konstaterer han.

Foreløpig har helsemyndighetene lite konkret kunnskap om hvordan og hvorfor disse er blitt syke.

— Vi har ennå ikke hatt kapasitet til å intervjue de nye tilfellene vi har fått inn i sommer. Derfor vet vi ikke så mye omstendighetene rundt sykdommen deres.

— Men vi regner med at de fleste av de nye tilfellene vi får inn så lang tid etter utbruddet, er blitt smittet av andre Giardia-syke, sier Marcussen.