• Stepping er best på radio, sier Ole Hamre når vi møter ham og makkeren Gabriel Fliflet på Wesselstuen en vanlig formiddag før jul.

— Men hvorfor det? spør vi litt desorientert.

— Det er en reaksjon på at alt skal være så tydelig. Det er på tide å skjule noe. Vi skal forsøke å skjule julen inn. Fliflet/Hamre daler ned i skjul, så å si, sier radarparet og ordkløyver i vei i stort tempo.

Det nærmer seg den årlige konserten «Fliflet/Hamre morer julen inn» på Verftet. Lørdag skal Fliflet og Ole spille og Ole skal steppe for «morene» og for å more alle som vil midt i førjulsstrien. Men i går skulle de steppe på konsert for NRK Hordalands åttiårsjubileum.

Sladd fra TV 1000

— Dette med å skjule er også en reaksjon på konserten i fjor, da det ble vel mye styr med sirener, blålys og gipsede bein, forklarer Fliflet. Han tenker på alle de beina som brakk både før og under konserten, og som førte til at både Ole og Gabriel, pluss pianisten Harald Dahlstrøm humpet det nye året inn tungt gipset. Det var den trettende førjulskonserten for duoen. Ikke rart det gikk som det gjorde.

— Nå piper det verre enn noensinne i sikkerhetskontrollen på flyplassene når Fliflet skal ut å fly. Han ble skrudd sammen i hele beinet oppover, så musikeren har mye å skjule. Han kommer nok aldri inn i USA med alt dette skjulte metallet, spøker han.

— Men nå er det snart et nytt år, beina er grodd og Ole skal steppe for publikum. Han har nye steppesko fra Italia, og ligger stadig i trening, påstår han.

De er ikke helt sikre på hvordan de skal få til dette med å steppe på radio på morekonserten, men de tror de vil finne en løsning. Kanskje må de kjøpe en sladd av TV 1000 og skjule Ole med, nå som tv-selskapet ikke skal bruke dem lenger.

Fordekt melankoli

De har dessuten tenkt å gi konserten et preg av melankoli og ettertanke. De skjulte ettertankene er ofte de beste, og fordekt melankoli virker kraftigst i Bergen, mener Gabriel.

Det pleier å være smekkfullt på konsertene før jul og derfor har de leid inn folk som skal spille til køen. De beste skal spille for køen. Og inne vil de som har dårlig økonomi kunne få igjen hundre kroner av billettprisen i Fliflet/Hamres solidaritetsbod. Dersom de oppfyller tre kriterier. Der skal Oles mor sitte med et skjema. Som gammel fylkespolitiker for SV er hun vant til å dele ut andres penger, flirer hennes sønn.

Så da er det vel bare å vente lørdagens radiostepp. Med eller uten sladd.

Gidske Stark