— Vi er frustrerte. Mange av oss begynte på skolen fordi det stod i studiekatalogen at det ville være enkelt å få jobb etterpå. Nå nærmer vi oss slutten og bare fem av 36 på kullet vårt har noe å gjøre til sommeren, sier Victoria Vatsvåg.

De to studentene vil stå fram i avisen for å advare andre mot å studere radiografi før søknadsfristen for høyere utdanning går ut om noen dager.

— Mange tror fremdeles at det er lett å få jobb, men slik er det ikke. Her i Bergen er det bortimot håpløst. Haukeland sykehus har for eksempel fått 80 søknader til to stillinger, sier Sondre Arnøy.

Drar utenlands

Selv flytter han til København i juni. Der er det større behov for radiografer.

— Jeg håper at jeg etter hvert får så mye erfaring at jeg blir mer attraktiv på jobbmarkedet her hjemme, sier han.

Studievenninnen Victoria Vatsvåg har også valgt å dra utenlands når hun er ferdig på skolen. I oktober reiser hun til Malawi for å jobbe på et prosjekt i regi av Høgskolen i Bergen, men hun håper at det en gang kan bli mulig å få arbeid i hjembyen Stavanger.

— Akkurat nå er det nesten umulig, sier Vatsvåg.

Årlig utdannes rundt 200 radiografer i Norge. Dette tallet steg kraftig etter 1999, da regjeringens kreftplan ble satt i verk. Målet var å øke kapasiteten for strålebehandling og mammografi. Nå mener Norsk Radiografi Forbund (NRF) at økningen har gått for raskt, og vil redusere inntaket på de seks skolene som utdanner radiografer.

Mange unge i yrket

— Svært mange nyutdannede har problemer med å få seg jobb. Derfor ønsker vi et lavere tall på studieplasser. Radiografyrket er ekstremt spesialisert og det har ingen hensikt å utdanne unge mennesker når det ikke er jobber å få, sier leder i NRF, Anna Pettersen.

Hun mener en av årsakene til den lave etterspørselen er at bortfallet av studenter har vært lavere enn myndighetene regnet med da de økte tallet på studieplasser på slutten av 90-tallet.

— Det er flere som har gjennomfører studiet de begynner på enn tidligere. Dessuten er gjennomsnittsalderen på radiografer svært lav slik at den naturlige avgangen er liten, sier Pettersen.

I motsetning til studentene vil Anna Pettersen ikke advare andre unge mot å ta radiografiutdanning.

— De som virkelig ønsker å jobbe med dette, bør fortsatt søke. Det vil alltid være behov for radiografer, men de nærmeste årene blir jobbmarkedet svært stramt, sier hun.