— Partiene må sørge for å ha nye, gode politikere i bakhånd. Det er naturlig og bra for byen at bergenspolitikere med ambisjoner går videre til Storting og regjering, sier professor og valgforsker Frank Aarebrot.

Tre på «sikker» plass

Drøye ni måneder før stortingsvalget er flere fylkespartier i Hordaland ferdige med nominasjonsmøtene, andre godt i gang med prosessen.

Lørdag ble Kjersti Toppe stemt inn som førstekandidat for Senterpartiet, én fattig stemme foran motkandidat Steinulf Tungesvik. Dermed tyder alt på at Toppe vil bytte ut setet i bystyret med ett i Stortinget neste år.

- Vi er ikke uunnværlige, sier Toppe.

Men hun er ikke den eneste som ligger an til å skifte beite fra Bergen rådhus til Stortinget.

  • Filip Rygg, gruppeleder for KrF i bystyret, er på andre plass på KrFs valgliste. Dersom KrF får like mange stemmer i Hordaland som ved forrige valg, havner han på Stortinget.
  • Byråd Henning Warloe er tredje plass på Høyre-listen. I dag har Høyre tre på Stortinget fra Hordaland.

I tillegg har bystyrerepresentant Ragnhild Stolt-Nielsen (5. plass på Høyre-listen) og vararepresentant Gina Barstad (2. plass på SV-listen) muligheter til å havne på tinget dersom partiene deres gjør gode valg og kandidater foran dem havner i regjering. Både Erna Solberg (H) og Audun Lysbakken (SV) er statsrådskandidater for hver sine regjeringskonstellasjoner.

Minister Mæland?

Dersom det blir borgerlig regjering etter stortingsvalget neste år, tyder dessuten mye på at byrådsleder Monica Mæland (H) vil bli tilbudt en ministerpost.

Erna Solberg har flere ganger bekreftet at Mæland vil være aktuell for en slik oppgave. Mæland selv vil ikke kommentere spekulasjonene. Også helsebyråd Liv Røssland (Frp) er blitt nevnt som et mulig statsrådsemne.

Med maksimal uttelling kan lokalpolitikken i Bergen miste syv sentrale politikere neste høst. Det synes Frank Aarebrot er helt uproblematisk.

  • Det er flott at de som skal på tinget har erfaring fra kommunepolitikk. Da vet de hvor skoen trykker og behersker seg kanskje litt i å pålegge kommunene alle mulige oppgaver, sier han.

Aarebrot har ingen tro på å flytte kommunevalgene til samme år som stortingsvalgene for å skape større stabilitet.

  • Nei, det vil sette lokalpolitikken enda mer i skyggen av rikspolitikken.

Bergen styrkes på Tinget

Aarebrot har merket seg at enkelte fylkespartier som historisk sett har vært preget av sterke distriktsinteresser, nå velger bergensk på topp. I dag sitter det syv bergensere på Stortinget, og det kan fort bli åtte-ni etter valget neste år.

  • Sp bytter ut en bergensk prest (Rune Skjælaaen) med en bergensk lege (Toppe). Det er ganske spesielt, sier han.

Både Ap og SV har to fra Bergen på topp. Høyre har to bergensere blant de tre øverste. KrF har Laila Dåvøy fra Askøy og Rygg på topp. Totalt kan det bli mange fra bergensregionen på Stortinget.

  • Da Bergen var eget fylke, hadde det fem representanter. Nå fungerer også hele Midhordland og Nordhordland som en del av bergensregionen. Sånn sett har Bergen styrket sin stilling på Stortinget betydelig, sier Aarebrot.

Han mener én konklusjon er tydelig etter høstens nominasjonsrunde:

  • Veien til Stortinget går ikke via fylkestinget.

Vil du beholde disse politikerne i Bergen? Si din mening!