— Da hun ikke fant garasjeplass for den nye bilen, ville hun at jeg skulle overta den, forklarte eks-rådgiveren (68) i retten i går.

Mannen som er tiltalt i en av de største bedragerisakene i Bergen i nyere tid, erkjenner ikke straffskyld. Tvert imot.

— Jeg har hjulpet henne over alle støvelskaft. Jeg har vært altfor snill, gjentok han flere ganger i retten tirsdag.

- Forlangte å få bil

68-åringen var den eldre kvinnens investeringsrådgiver i en årrekke frem til han ble pågrepet i fjor. Gradvis ble forholdet mellom dem så tett at det også inkluderte hjelp til andre ting enn plassering av penger i aksjer og utlån. Politiet mener at mannen brukte tilliten til å tappe formuen hennes på rundt tre millioner kroner.

I går forklarte han seg om kjøp av en VW Passat i Danmark for 307.000 kroner.

— Hun forlangte å få en bil og hadde tenkt å kjøre selv, sa mannen. Kvinnen selv har avvist dette, og har heller ikke hatt gyldig førerkort på svært mange år.

Pengene ble overført fra hennes konto.

På spørsmål fra aktor, politiadvokat Rudolf Christoffersen, om hvorfor bilen ble omregistrert til ham ca. seks uker etter ankomst til Skolten, svarte han at kvinnen ikke fant garasje til bilen og derfor ikke ville ha den stående hos seg.

- Kopierte signatur

— Hun gikk hardt på meg for å få meg til å overta bilen. Jeg tror hun tenkte at hvis jeg overtok, så slapp hun å ta taxi.

68-åringen la frem et skjema til Skattefuten der bilen sto oppført som forskudd på arv. Kvinnens navnetrekk står på dokumentet.

Tiltroen til dette svekkes imidlertid av en avtale mellom 68-åringen og kvinnen: Der står det også at bilen skulle overføres til ham. Men ifølge Kripos er hennes signatur her kopiert over fra et annet dokument.

Investeringsrådgiveren er også tiltalt for å ha overført tre pantobligasjoner (bevis på at hun har lånt ut penger til navngitte personer) fra hennes navn til seg selv. Samlet verdi: 480.000 kroner.

Han forklarte dette slik: - Da jeg var hjemme hos henne, veltet en stor haug med papirer ut over gulvet. Jeg oppdaget noen pantobligasjoner og sa at «dette går ikke». Vi ble enige om at pantobligasjonene skulle overføres til meg. Jeg mislikte måten å gjøre det på, men det var en ren praktisk ordning, fortalte han.

- Har ikke peiling på aksjer

Kvinnen har avvist at de skal ha blitt enig om dette. Mannen forklarte i retten i går at de kun hadde en muntlig avtale.

— Hvorfor ba du henne ikke heller om å legge dem i en bankboks?

— Det sa jeg mange ganger, men hun nektet. Dette var en ren nødssituasjon.

Mannen har forklart at han tok ut store kontantbeløp fra kvinnens konto for å slippe gebyr når han skulle betale regninger. Men han innrømmet at det gikk med over 7000 kroner i gebyr da han tok ut penger fra kvinnens honnørkonto og hevet en bankremisse.

— Det virker jo helt meningsløst, påpekte aktor.

— Ja, det gjør det. Jeg er helt enig, svarte 68-åringen.

Han ble også spurt om det var særlig fornuftig å selge kvinnens aksjer.

— Jeg kan ikke svare på det. Jeg er helt grønn når det gjelder aksjer. Jeg har ikke peiling, svarte den tidligere seniorrådgiveren.

Han hevder det egentlig er 80-åringen som skylder ham penger.

— Jeg har handlet for henne i flere år, men fikk nesten aldri betalt. Jeg hjalp henne med husarbeid og transport. Jeg ville egentlig ikke ha noe med henne å gjøre, men hun ringte og ringte, sier mannen.

Kvinnens bistandsadvokat, Nina G. Sandnes i Kluge Advokatfirma, sier følgende om 68-åringens forklaringer.

— Hva han får seg til å si er virkelig egnet til å forundre.

Sandnes avviser også 68-åringens forklaring om bilkjøpet.

— Min klient er en meget nøysom kvinne. Det er slik hun har bygd seg opp en formue. Det er helt usannsynlig at hun skulle ville kjøpe en bil.

Lillebø, Jan M.