HILDE HEIANMARVIN HALLERAKER (illu.)

Fødsel er en unntakstilstand da ærlighet ikke nødvendigvis er noe å anbefale. Det absolutt siste kvinnen i ditt liv ønsker å høre, er at hun har lagt vel mye på seg under svangerskapet. Fortell henne i stedet at hun aldri har vært vakrere. Forhåpentligvis mener du det. Hvis ikke, er du sannsynligvis en tusseladd som ikke skjønner bæret av hva kjæresten din har gått igjennom.

Han rakk ikke hjem fra reise da barnet hans ble født. Men som plaster på stingene, hadde barnefaren kjøpt en passende gave til den nybakte mamma med heftig melkespreng og mørbanket kropp. En lekker, liten, gjennomsiktig neglisje.

Samme dag som hun kom hjem fra klinikken, nøyaktig fem dager etter fødselen, hadde kjæresten hennes en ny, hyggelig overraskelse klar. Han hadde nemlig rukket å lage et komplett treningsprogram som han mente småbarnsmoren umiddelbart burde gå i gang med for å trene opp magemuskulaturen. På klinikken hadde den observante mannen lagt merke til at fruens mage virket litt slapp. Ja. Dette er en sann historie fra virkeligheten. Nei. Denne mannen og kvinnen er ikke lengre et par.

For vordende fedre kan det være en uhyre stor påkjenning å være vitne til at kjæresten jobber seg igjennom en fødsel.

En meget oppegående kar ble såpass stresset da det gikk opp for ham at samboeren hadde kraftige veer med kun fem minutters mellomrom at han var nødt til å ta seg en dusj for å kjøle seg ned. Imens trippet den høygravide fødekvinnen rundt i leiligheten og konsentrerte seg intenst om å knipe igjen.

Etter fødselen som forløp helt normalt, var den nybakte mammaen så kvalm og den ferske pappaen så sulten at han spiste hennes frokost i tillegg til sin egen. Totalt utslitt etter strabasene gikk han hjem og sov i 12 timer, mens kvinnen i hans liv tok ringerunden til slekt og venner for å fortelle den store nyheten.

Selv om et svangerskap i utgangspunktet skal vare i 40 uker, bør du være forberedt på at babyen ikke gidder å vente så lenge. Vær derfor alltid beredt. Det kan bli fødsel når du minst venter det.

En sen nattetime, mens en pappa in spe var på spillejobb med bandet sitt, våknet samboeren hans av at fødselen var i gang. Da hun ringte til etablissementet der mannen spilte, ble hun oppfattet som en overivrig groopie og avvist gjentatte ganger før hun til slutt fikk fatt i barnefaren.

Han trengte en kanne kaffe før de dro av gårde til klinikken, ettersom han ikke var helt uberørt av et omfattende inntak av halvlitere tidligere på kvelden. Vel fremme sovnet typen kjapt i vannsengen på fødestuen.

«Er det han eller Dem som skal føde, frue» spurte legen da han kom inn og fikk øye på den snorkende mannen i fødesengen.

Noen timer senere klarte hun å vekke ham. Barnet var da på vei ut, og hun bad mannen om å ringe etter jordmor. I et desperat forsøk på å tilkalle hjelp til sin elskede, rev mannen ned et forheng og dro febrilsk i snorer og varslingssystemer.

I ettertid har tobarnsmoren stor glede av å fortelle historien i festlig lag, mannen begynner å bli litt lei av denne formen for underholdningen.

Å være en trygg og støttende bautastein ved fødekvinnens side, både oppmuntrende og omsorgsfull, krever et menneske helt og fullt.

Det fikk hun erfare, den nybakte moren som tre måneder etter at hun fikk sitt første barn, var til stede da hennes beste venninne skulle føde. Det ble sterkt og lærerikt.

- Jeg tror jeg fikk en tilsvarende opplevelse som menn har når de er med på en fødsel. Det å se et menneske du er glad i ha det fryktelig vondt, og samtidig vite at det strengt tatt ikke er noe du kan gjøre for å forandre det. Legger du en varm klut på pannen, skulle den selvsagt ha vært kald og i stedet plassert på magen. Og legger du en kald klut på magen, er det håpløst at du ikke forstår at det hun egentlig trenger, er en varm klut på korsryggen, utdyper den vordende trebarnsmoren.

— Så en mann kan ikke vinne på fødestuen?

— Nei, det blir liksom feil uansett, konstaterer hun.

Kanskje var det derfor en i utgangspunktet ikke-voldelig kvinne like godt klesset til mannen mens hun fødte. Da han forundret spurte hvorfor, fikk han vite at hun var lei av maset hans.

Urkreftene i en kvinne kan få frem sider du kanskje ikke ante eksisterte.

En fyr oppdaget til sin forskrekkelse at hans ellers så dannete og kultiverte kjæreste bannet så skrekkelig under fødselen at selv en nordlending ville ha rødmet.

Selv om det selvsagt er hyggelig med bilder av den nyfødte ved morens bryst, er det svært få kvinner som ønsker videoopptak fra underlivsregionen når barnet blir forløst. Dette vil dessuten medføre så sterke scener at det også kan gi den nybakte pappa en film på netthinnen som han aldri blir kvitt.