• Som gründerselskap må man tenkte litt kreativt, sier Grete Kvist i Seeme.

Det begynte med en telefon fra den norske ambassaden i Washington.

— Refleks er et skandinavisk fenomen. Om du drar til Syden eller et annet sted der det er mørkt, ser du ikke folk gå med refleks, sier Eva Aunemo i det Oslo-baserte gründerselskapet Seeme.

De spesialiserer seg på å designe reflekser. Markedet er vanligvis ikke så veldig stort.

— Som oftest er det forsikringsselskaper og banker som er markedet, men når man er et gründerselskap må man tenk litt kreativt, sier Grete Kvist, det bergenske alibiet i selskapet.

700 Skrik-reflekser

I forbindelse med at det i år er 150 år siden Edvard Munch ble født, bestemte damene seg for å lage en egen Skrik-refleks. Den sendte de rundt omkring til de norske ambassadene i verden.

— Ambassaden i Washington likte refleksene så godt at de bestemte seg for å markere Munch-jubileet med å pynte den norske julegranen med våre reflekser, sier Aunemo.

700 Skrik-reflekser er sendt over Atlanteren, og damene bak Seeme skal selv overvære tenningen av julegranen 3. desember. Den norske julegranen i Washington er en gave fra Norge til USA, som takk for hjelpen under 2. verdenskrig. Det er en tradisjon som ble innført for første gang i 1997.

— Tradisjonelt har julegranen vært pyntet med norske og amerikanske flagg, forteller Aunemo.

- Kan du tenke deg å pynte ditt eget juletre med reflekser?

— Jeg må jo bare det. Vi har jo både fredsduer og julenisser i refleks-sortimentet vårt, sier en lattermild Aunemo.

Seeme er et gründerselskap som har eksistert i ti år. Damene håper at reflekspynten skal bidra til at flere velger å bruke refleks.

- Ren lykke

På spørsmål om de ble overrasket over bestillingen, svarer Aunemo:

— Det var ren lykke! Veldig lykke, altså. Vi har en sauebjelle her på kontoret, og vi har ringt en del ganger i den, for å si det sånn, svarer Kvist.

- Hva sier folk når dere forteller at jobben deres er å selge reflekser?

— Jeg blir jo veldig engasjert, men folk tenker nok at det er litt kjedelig. Men nå hadde vi for eksempel 100-årsjubileum for kvinners stemmerett, klart vi lager reflekser ut av det, sier Kvist engasjert.

Linken Berryman ved den norske ambassaden i Washington er stolt over juletreet som skal stå utenfor Union Station. Julegranen rager hele ti meter over bakken.

— Amerikanerne er jo ikke så kjent med reflekser, og det er jo heller ikke så mye vi har lov til å pynte treet med. Da fant vi ut at dette var en bra måte å vise frem at Norge også er et land kjent for kunst, sier Berryman.