— Trenger vi mer raspet gulrot? Inga Elisabeth Ness Rødahl (12 1/2) er i full gang på kjøkkenet. Tomatene, paprikaen og slangeagurken er allerede ferdighakket, nå rasper hun gulrot som den reneste mesterkokk.

For to dager siden mistet Inga Elisabeth mammaen sin. I dag er hun blant venner på «Møteplassen 10+», Kreftforeningens tilbud til barn mellom 10 og 16 år som har noen i nær familie med kreft eller som er død av kreft.

— Jeg vil helst ikke snakke om det i dag, men det er godt å vite at jeg har muligheten til det litt senere, sier tolvåringen og konsenterer seg om gulrotraspingen.

En tøff, fin gjeng

To timer hver annen tirsdagsettermiddag er «Møteplassen 10+» åpen i Kreftforeningens trivelige lokaler i C. Sundts gate 27. Her møter barna en fagperson og en frivillig, og ikke minst hverandre. Første halvtimen går med til fortrolige samtaler, om barna selv vil, mens resten av tiden brukes til lek og moro.

— Vi har det veldig kjekt her, sier sykepleier og rådgiver Tone Gjelsvik Sellevold. Denne ettermiddagen er det hun som er faglig ansvarlig, og sammen med frivillige Laila Irene Sævild, en pappa og fire barn braser de kyllingtaco på kjøkkenet i sjetteetasjen.

Petter Ellingsen (9) er her for aller første gang og har pappa Christian med som trygt følge. Petter har nettopp fått vite at mammas liv er i ferd med å ebbe ut.

— Jeg kan dekke bordet. Og så kan jeg brette serviettene grådig fint, for det har jeg lært av min onkel, sier han og fyker rundt langbordet med nyinnkjøpte, megastilige rulleskøytesko.

— Ja, det er en tøff, fin gjeng, dette her, smiler Laila Irene med kjærlighet i blikket.

Jo flere, jo bedre

Den store dagligstuen har piano, langbord og flere myke sofagrupper. På et bord ligger brosjyrer og bøker med titler som «Når foreldre dør», «Mor eller far har kreft», «Min far er på video», «Han vil alltid være i hjertet mitt» og «Jeg har ikke gjort leksene i dag - mor fikk kreft i går». Her er det tydeligvis rom for å kunne snakke om det usnakkelige.

Amalie Mollandsøy (11) og William Tallis Falch (13 1/2) danderer alle tacotingene utover langbordet. Begge to har mistet pappaene sine i kreft og synes det er kjekt å ha et møtested der de kan dele sorger og gleder med andre i samme situasjon.

— Men det er god plass til flere her og jeg skulle virkelig ønske at flere visste om dette stedet. For vi har det veldig kjekt her - det blir på en måte som en klubb, sier William mellom tacotyggene.

Barna bestemmer

Praten rundt bordet går om løst og fast; om hunder og marsvin, om fotball, fjellturer og skole. En vits eller to er det også rom for. Tonen er munter og avslappet.

— Jeg kjenner en som hadde en bestemor som ble 99, sier William plutselig.

— Ha, jeg kjenner en som ble 102, repliserer Inga Elisabeth, mens hun mekker seg enda en diger lefsetaco. Godt selskap gir som kjent god appetitt.

Og etter maten er det tid for hopp og sprett med leken «Halli Hallo». Alle er med.

— Ja, selvsagt! Det er jo god trim, dette her. Men vi leker bare dersom barna vil. For det er de som bestemmer hva de vil gjøre, og så er vi voksne med dersom de vil at vi skal være med, sier Tone og fyker over gulvet, midt i leken.

Senere i høst står både ansiktsmaling, bedriftsbesøk og bowling på programmet. Har du lyst til å være med i «Møteplassen 10+»-gjengen, kan du ringe direkte til Tone Gjelsvik Sellevold på mobil 97415878.

I GODT SELSKAP: Inga Elisabeth Ness Rødahl (12 1/2, fra høyre), William Tallis Falch (13 1/2) og Amalie Mollandsøy (11) synes både taco og «Møteplassen 10+» er toppers. I forgrunnen skimtes Petters pappa Christian Ellingsen.
Odd Mehus
PLASTER PÅ SÅRET: Petter Ellingsen (9) har skåret seg i fingeren, fått plaster på såret og blitt fritatt fra matlagingen. Men å dekke bordet går greitt, spesielt med rulleskøytesko på beina. - Hvor mange kniver og gafler? spør han dagens faglig ansvarlige Tone Gjelsvik Sellevold (med ryggen til), mens frivillige Laila Irene Sævild steker kyllingbiter i bakgrunnen.
Odd Mehus