TOR KRISTIANSEN

Vi befinner oss i skogen ved Hellen festning. Her har Bergen og Omland Friluftsråd anlagt ny hinderløype for barn og unge. Annenklassinger ved Hellen skole tester ut hindrene tilpasset de yngste. Her er pust og pes og full innsats.

— Hinderløypen er kjempegøy, den er ikke så vanskelig, synes Ingeborg Haugland. Oppreist skritter hun over tauverket som barna krabbet over i første runde. Og hun snubler ikke.

Mange ulike hinder

Hindrene står på rekke og rad. Det er bare å følge den nye stien og prøve takle dem alle. Her er rutsjebane, stokker å balansere på, tau og bjelker å klatre over og under. Noen utfordringer, som den mer enn to meter høye veggen og balansetauene, kan bare ungdommer klare.

— Hinderløypen er unik. Barna trives så godt at de tar med resten av familien hit om ettermiddagen, forteller lærer Hege Svortevik Oen. Hun ser at barna trives ute og viser evner til samarbeid.

— Det er veldig gøy å være ute når vi har noen å være sammen med, bekrefter Preben Karlsen Søndergaard.

Bergen og Omland Friluftsråd har utviklet løypen i samarbeid med Hellen skole og Speiderkretsen.

Uformell kappestrid

— Vi har på en måte tilpasset speidernes femkantløype til vårt formål, sier John Fridtjof Fosse i Bergen og Omland Friluftsråd. Løypen egner seg godt for lag med tre ungdommer som kan samarbeide. Poenget er å ha det gøy. Her er mer tilrettelagt for uformell kappestrid enn konkurranse.

Den greieste måten å finne veien til hinderløypen og Hellen festning, er å parkere ved Spar-butikken i Helleveien og gå opp den gamle militærveien.

Hinderløypen er et ekstra pluss for Hellen skole der lærerne regelmessig tar klassene med ut en dag hver uke.

— Konkrete utfordringer stimulerer barna. Vi ser at de blir glad i å være ute. De tenker ikke lenger så mye på vær og vind, forteller lærer Stian Neset.

MESTRING: Ingeborg Haugland klarer å gå på tauene uten å falle.<p/>FOTO: BJØRN ERIK LARSEN
HINDER: Barna myldrer over tauverket.<p/>FOTO: BJØRN ERIK LARSEN<p/>