I morgen tar saken til i Gulating lagmannsrett. Tre menn skal kjempe for friheten. Over 30 vitner skal forklare seg. Det er satt av hele seks uker til rettssaken. Spørsmålene er fortsatt:

Hvem skjøt og drepte Øyvind Bjarte Madsen? Og hvorfor måtte han dø?

Juryen på ti personer vil åpenbart få en vanskelig jobb. De neste ukene skal de oppleve en guidet rundtur i byens mest brutale underverden.

Vitne banket opp

Muskuløse torpedoer, heroinmisbrukere og narkolangere vil i tur og orden forklare seg om drapet. Noen vil forsøke å tåkelegge. Andre vil være så redde at de knapt husker sin egen adresse.

Under hovedforhandlingene i byretten ble et av vitnene banket opp i sin egen leilighet. Et annet fant drapstrusler på trappen dagen før han skulle forklare seg.

Men uansett hva som skjer kan jurymedlemmene føle seg sikre på to punkter.

1. Drapsmannen sitter i salen.

2. Minst en av de tiltalte lyver.

Byens farligste menn

På tiltalebenken sitter noen av byens mest fryktede menn. Ingen av dem erkjenner straffskyld for overlagt drap.

  • Jarle Olsen (26) ble av politiet utpekt som Bergens farligste mann. Politiet mener den tidligere norgesmesteren i kickboksing er hjernen bak drapet.

Selv mener Olsen han er utsatt for en rykteflom.

Det er hans dårlige omdømme som har viklet ham inn i saken. Når det skjer noe stort i Bergen ser politiet alltid i hans retning. Olsen ble dømt til 21 års fengsel og fem års sikring i byretten.

— Det største justismordet siden Liland-saken, sier Olsen om dommen.

  • Tor Helge Flaten (27) er beryktet for sin brutalitet. Er tidligere dømt for å ha torturert en ungdom med nøtteknekker og hvitløkpresse.

Aktoratet vil forsøke å overbevise juryen om at Flaten skjøt Madsen med kaldt blod. Flaten har hele tiden hevdet at det er tiltalte nr. 3 som er den skyldige.

Flaten ble dømt til 18 års fengsel og fem års sikring i byretten.

  • Tiltalt nr. 3 er en 26 år gammel sprøytenarkoman. Han har innrømmet at han var til stede i Åsamyrane 283, men hevder det var Flaten som skjøt.

Mange vil ha det til at det var tiltalt nr. 3 som stod bak drapet. Han skal ha hatt stor narkogjeld til Madsen, og var ifølge flere vitner svært våpenfiksert.

Tiltalt nr. 3 ble dømt til åtte års fengsel for medvirkning til legemsbeskadigelse med døden til følge. Riksadvokaten anket skyldspørsmålet.

Spillet om narko-pengene

Påtalemyndighetens teori er like innviklet som den er utrolig. Det er ventet at aktor Gert Johan Kjelby vil legge frem følgende hypotese for retten:

Jarle Olsen solgte store mengder amfetamin i tiden før drapet. Stoffet fikk han fra en mc-klubb i Oslo. Øyvind Bjarte Madsen ble like før julen 1999 tilbudt rollen som Olsens kurér. Dette oppdraget takket Madsen ja til.

Påsken 2000 fikk Olsen problemer med å gjøre opp for seg. Han skulle betale om lag 300.000 kroner for et parti amfetamin, men manglet penger.

Den 18. april overtalte Jarle Olsen en av sine rivaler i det kriminelle miljøet, Tor Helge Flaten, til å skyte Madsen mot betaling.

Olsens kreditorer skulle tro at Madsen var blitt ranet. Narko-pengene var havnet i drapsmannens lommer, og Olsen kunne ikke kreves for gjeldsposten.

Bevisene

Jarle Olsen har betegnet politiets teori som absurd. Tor Helge Flaten nekter også blankt.

Advokat Helge Wesenberg, som forsvarer Jarle Olsen, var svært kritisk til byrettens dom. Han mener at det ikke kan bevises at hans klient bestilte drapet. Tvert imot mener Wesenberg at det mangler både motiv og holdbare bevis.

— Jeg hadde ventet en frifinnelse, ikke en enstemmig dom, sa Wesenberg etter domsavsigelsen. Hvis juryen er enig med Wesenberg vil Olsen bli frikjent. Det vil ikke bli lagt frem nye bevis under ankebehandlingen. Påtalemyndigheten vil føre de samme vitnene som i byretten. Analysen av mer enn 100.000 telefonsamtaler vil fortsatt være sentral.

Det store spørsmålet er hva de tre tiltalte vil forklare denne gangen. Jarle Olsen har allerede endret sin forklaring på flere punkter. Tor Helge Flaten har vært stum som en østers siden i fjor vår.