Torsdag for tre uker siden var Aprikozen, en aprikosfarget og kosete katt fra Nordnes, ute på nattlige eventyr.

— Vi slapp ham ut etter Kveldsnytt som vanlig torsdag 10. oktober. Vanligvis kommer de inn til frokost, forteller matmor Målfrid Krohn Sletten.

«Savner dere en katt?»

Men Aprikozen kom ikke hjem. Husets andre pus, Felix Domesticus Freiherr von Puzen, sluntret inn som vanlig.

Aprikozen fortsatte å glimre med sitt fravær hele fredagen.

— Jeg må innrømme at jeg ikke var så veldig bekymret. Jeg hadde ikke begynt å savne ham ennå, sier Sletten.

Så, idet Nytt på Nytt begynner å rulle over skjermen, ringer telefonen. En ukjent mannsstemme er i andre enden.

«Savner dere en katt?»

- Hørte mjauing

— Han forsvant nok en gang mellom fire og fem på natten. Det var en spesiell kveld. Det var stille ute, ingen fester og lite trafikk, og det var veldig mildt.

Ringnotsnurperen «Tromsbas» lå til kai på Nykirkekaien. Klokken 11 fredag 11. oktober dro de fra Bergen.

Da de hadde passert Marsteinen fyr, var det noen blant mannskapet som hørte mjauing. Og da de skulle spise middag, dukket en sulten katt opp og ville være med på moroa.

— De kokte fisk og ordnet en seng til han med en gang. Vi sa at vi kunne gjøre nesten hva som helst for å få Aprikozen tilbake.

Men båten skulle fiske, og mannskapet visste ikke når de kunne returnere den to år gamle katten.

- Forvirret

Så, på lørdag ringte de opp igjen fra «Tromsbas». Da hadde de fått en skade på ringnotsnurperen et sted i Nordsjøen over mot Shetland, og måtte vende tilbake til fastlandet, nærmere bestemt Austevoll for å fikse båten.

— Men jeg har ikke bil. Så jeg ringte en venninne som har det, og hun lo seg jo fillete av dette, og sa at hun kunne kjøre. Mannskapet på båten er fra Tromsø, og moren til min mann er fra Tromsø, så da ble hun også med.

Da de kom til Austevoll, lå Aprikozen sammenkrøllet på et ullteppe mannskapet hadde funnet frem til henne, med en bolle full av fisk like ved.

— Ja, mannskapet på båten flirte godt av denne historien, forteller Sletten.

Delegasjonen fra Bergen ble invitert på kaffe og wienerbrød, og det hele ble en hyggelig opplevelse, ifølge matmor. Bortsett fra for Aprikozen, kanskje.

— Hun virket forvirret.

Fikk husarrest

— Vi lurer på hva han tenkte da Nordnes forsvant i det fjerne, sier Sletten.

Om det var rom for andre tanker enn «fisk» i kattens hode, vet ingen. Eventyret har uansett fått konsekvenser for Aprikozen. Nå har han fått husarrest på nattestid.

— Nå får hun bare være ute på dagen.

Den eldste, og helt klart sjefen, i huset, Felix Domesticus Freiherr von Puzen, virker uanfektet av det hele. Han er syv år gammel, og ville ifølge matmor aldri funnet på et lignende stunt.

— Nei, han er mer satt. Men Aprikozen er fremdeles ung. Det var kanskje bare fjortisfakter.

HJEMME IGJEN: Familien til Aprikozen, Johannes Stokke, Målfrid Krohn sletten og Hugo Stokke er glade for at Aprikozen kom seg trygt hjem til slutt.
Vegar Valde