– Vi er positivt overrasket, nesten overveldet, sier Merete Mikkelsen i Kattens Vern i Bergen.

Bare i løpet av de siste seks ukene har 58.000 grasrotkroner rullet inn på kontoen til kattens gode hjelpere. Fra nyttår ble ordningen med grasrotandelen via tippemidler innført som en erstatning for inntektene fra spilleautomatene. Fem prosent av tippeinnsatsen går til frivillige organisasjoner og foreninger, og den som tipper velger selv hvem som skal ha pengene.

Godt fornøyd

Det er ikke bare i Bergen pengene strømmer inn. Informasjonsansvarlig i Dyrebeskyttelsen Norge, Odd Harald Eidsnes, sier at grasrotandelen har betydd et kraftig løft for hele dyrevernet i Norge.

– Alle våre 30 lokalavdelinger har samme positive erfaring, og har tjent på nyordningen. Jeg tror det har å gjøre med at dyrevern blir tatt mer på alvor, og at grasrotandelen begynner å bli godt innarbeidet blant spillerne, sier han.

Til nå har dyrevernet vervet 5000 faste givere og har trukket inn omkring 1,2 millioner kroner. Det er penger som betyr enormt mye for aktiviteten.

Skal gå til nybygg

– For oss har det funket strålende. Vi har aldri hatt inntekter fra spilleautomater, så dette er midler som kommer som sendt fra himmelen, sier Merethe Mikkelsen.

Og hun vet hva pengene skal brukes til.

– Vi har lenge syslet med planer om å bygge et flunkende nytt hjelpesenter for katter i Bergen. Det har bare vært drømmer, for pengene har manglet. Nå er drømmen innen rekkevidde. Hvis pengene fortsetter å strømme inn, regner vi med å ha jobbet opp en million kroner i egenkapital til nybygg på rekordtid, kanskje allerede i løpet av et år. Vi er for lengst i gang med jakten på den perfekte tomt, sier Mikkelsen.

Hun synes det er svært hyggelig at nyordningen ser ut til å appellere så sterkt til dyrevenner.

Verving skjøt fart

I Bergen skjøt vervingen av givere fart for to måneder siden, da Merethe Mikkelsen åpnet sin lille spesialbutikk for katteutstyr i Marken.

– Alle som kommer innom butikken, får med seg brosjyrer og blir oppfordret til å melde seg på listen over givere. Responsen har vært enorm. Jeg tror forklaringen er at dyrevelferd er noe som appellerer til de aller fleste av oss, og noe som alle har et forhold til, sier Mikkelsen.

Planen er å bygge opp et senter etter mønster fra det man har sett i USA. Senteret skal ta imot hjemløse, vanskjøttede og mishandlede katter, gi dem veterinærhjelp og i sin tur bortadoptere dem til dyrevenner. Senteret vil koste omkring fire millioner kroner. Fortsatt oppslutning om grasrotandelen vil forhåpentlig sikre driften.

Arkivfoto: Ørjan Deisz