Hvem eier Napoleon? Stuegrisen nektet å oppgi personalia da den fikk politiet på fleskenakken tirsdag ettermiddag. Purken måtte rykke ut for å ta hånd om kjæledyret, som rånte rundt på Hardangerveien.

— Ved 18.50-tiden tirsdag måtte vi ut og fange en liten svart gris. Den løp rundt ved Hardangerveien, ved Bratland camping, forteller politiavdelingssjef Guttorm Fretheim ved Fana politistasjon.

Lokket med sjokolade

— Vi fikk til slutt fatt i grisen oppe ved Grimesvingene. En politimann måtte lokke den til seg med en sjokolade, før han klarte å få dyret opp i en eske. Det så visst ut som den likte snop. Kanskje det var en ekte stuegris, ler Fretheim.

BT prøvde i går å få tak i de to politimennene som var ute på grisejakt, men ingen av dem ville stille opp.

— Jeg tror de regner med å bli terget nok for dette på politistasjonen, om ikke alle andre skal gjøre det også, humrer Fretheim.

Hvor dyret egentlig hørte hjemme, var det ingen som kunne svare på da politiet endelig hadde fått grisen i boks.

Dermed havnet kosedyret i fosterhjem hos Randi Helene Tillung og Eivind Meyer, som har en liten gård på Hylkje.

Politiet prøvde seg først på kontoret for hittehunder, men der anbefalte de heller en gårdstilværelse for den lille krabaten.

— Jeg kjenner en av dem som jobber med hittehunder, og hun visste vi hadde gård, sier Randi.

— Politimannen som fanget grisen var full av grønske da han kom hit, så de har nok hatt litt av en jobb med å fange grisen. De hadde surret fast et politiskjold over esken for å holde småen på plass. Det virket som de var glade for å bli kvitt den, sier Randi.

Hun studerer hovedfag i husdyrhold av hund ved Landbrukshøyskolen. Nå må hun inntil videre utvide repertoaret til også å gjelde smågris. På gården har de allerede geiter, høns og hund.

Ikke aggressiv

Grisen har fått et godt midlertidig hjem på Hylkje. Den boltrer seg i en rommelig innhegning, og har fått et hundehus med høy til å sove i. Brødbiter, blomkål og kraftfor går ned på høykant. Den lille rånen er døpt Napoleon etter kamerat Napoleon i George Orwells roman av samme navn.

— Kunne dere tenke dere å beholde Napoleon?

— Ja, faktisk, den er jo veldig søt. Hvis ingen henter den, skal den få et godt hjem her, sier Randi.

— Vi får ha den her til eierne henter den, eller til jul, spøker Eivind.

Men Napoleon er en kosegris som ikke skal i ovnen. Hvis noen savner kjæledyret, så lyder signalementet slik:

Halvlang, myk og svart kosepels, syv-åtte kilo tung, fleksibelt tryne, og en karakteristisk pratsomhet som kommer til uttrykk ved jevnlige gryntelyder.

— Den er veldig hyggelig og har ikke bitt noen, sier Randi.

Eventuelle eiere med dårlig samvittighet kan derfor ta det med ro. Napoleon ser ikke ut til å bære nag.

NYTT HJEM: Randi Helene Tillung sørger for at at grisen Napoleon får god behandling inntil eventuelle eiere gir lyd fra seg.<p/>FOTO. EIRIK BREKKE