• Hem, jeg har vel sovet sånn cirka ingenting i natt, sier Magnus Kjesrud og legger seg ned igjen på sofaen. Hele uken har det vært dataparty for blinde og svaksynte i Bergen.

Halvspiste chipsposer, høy musikk, datamaskiner over alt, sovende ungdommer, cola, overtrøtt latter, en klem, pizzastykker og kaffe.

Slik kan man også ha det en fredag formiddag i ferien. Denne uken har Bergen Yrkesskole vært arena for et litt annerledes dataparty, kalt VestLAN. Et datatreff for blinde og svaksynte.

Eneste forskjellen — egentlig - er at enkelte deltakere har byttet ut skjerm med punktlinjeskrift. Andre bruker forstørrelsesprogram for å få større skrift på skjermen.

Jättebra

De ivrige ungdommene kommer fra hele landet. Til og med en svenske har tatt veien over fjellet for å sove i klasserom, ha det sosialt og utveksle dataerfaringer i en uke.

— Jättebra, mener Peter Fork (24), som kom med tog fra Malmö. Han har kun ti prosent syn, men klarer seg fint med det.

— Det eneste jeg ikke kan gjøre, er å kjøre bil, sier Peter og viser spesialprogrammet han bruker på pc-en.

I Sverige finnes ikke noe tilsvarende arrangement til VestLAN, så den trivelige karen er her for å samle ideer.

— Jeg håper å få satt i gang noe liknende i Sverige. Til neste år får jeg sikkert med meg flere svensker hit også, smiler Peter.

Grandiosa, så klart

I kantinen går fem jenter og sørger for at alle får i seg nok mat og drikke.

— Jeg har aldri jobbet i en kantine i hele mitt liv, men plutselig var jeg ansvarlig for catering-crewet, sier Mari Alnes (20) fra Oppegård og tørker av disken. Treffet fikk hun høre om gjennom Norges Blindeforbund.

Hele uken har hun laget mat til de andre datafrelste, og hatt det supert. Menyen er enkel. Pizza hver dag. Pluss bagetter og cola, og tre «hjemmelagde» kaker i går.

— Ingen frukt, altså?

— Hallo?!? Vi er på dataparty, sier Mari og ser oppgitt i min retning. Catering-gjengen hadde faktisk vurdert frukt, men kom frem til at ingen kom til å kjøpe det likevel.

— Forresten har vi appelsinjuice og litt sånn grønn pynt på bagettene, skynder Mari seg å legge til.

Ikke bare for blinde

Dette er tredje sommeren Norges Blindeforbunds Ungdom (NbfU) Region Vest arrangerer dataparty i Bergen. I år ble det deltakerrekord med femti påmeldte, i et aldersspenn fra 12-30 år.

— Det er vi fornøyd med, men til neste år satser vi på åtti, sier en av de ansvarlige, Kenneth Haukenes. Det er ikke bare blinde og svaksynte som kan melde seg på. Seende kan også være med.

For synshemmede er pc-en selvsagt et supert hjelpe- og kommunikasjonsmiddel, og deltakerne lærer mye av hverandre.

— Vi bruker data til mye praktisk i hverdagen. Busstider, for eksempel. Det finnes ingen bussruter eller tabeller med blindeskrift. Nå kan vi bare gå inn på 177-sidene på nettet, sier Kenneth.

Den livlige gjengen synes forresten menyer med blindeskrift hadde vært greit, så kelnerne slapp å ramse opp hele matlisten hver gang. Noe å tenke på.

Fnis, knis, overtrøtt

Er man på sommerleir, sier nærmest naturloven at det blir lite søvn. Ikke rart folk ligger strødd i soveposer og på de ledige sofaene som finnes i lokalet.

— Jeg har faktisk ikke sovet i det hele tatt i natt, bare holdt på med maskinen, sier Magnus Kjesrud (23) etter å ha våknet fra en høneblund på tastaturet.

Nå skal han snart begynne å rydde lokalet, etter hvert som folk begynner å dra hjem. På kjøkkenet sitter Cecilie Andrea Sterner (14) og Sylvia Joo Sargenius (13) og spiser - ja, nettopp - pizza. Ingen tvil: Alt er morsomt.

— Vi er litt trøtte, skjønner du, kniiiis.

— Hvor mange Grandiosa vi har spist denne uken? To, nei tre! Fniiiis.

Sladder er det skuffende lite av i lokalet. I hvert fall vil ingen fortelle hvorvidt det har dannet seg noen nye kjærestepar i løpet av uken.

Noen hemmeligheter skal man ha.

SNORK: Etter en ukes dataparty er det ikke lett å holde øynene åpne. Vi fikk av naturlige årsaker ikke spurt Christian Ageldahl (16) og Aina Mauritzen (17) om de har hatt det gøy, men vi tipper JA!.<p/>FOTO: VEGAR VALDE