Har du en Åfjordsbåt og bor i bergensområdet? Da ønsker BT å komme i kontakt med deg. Ring tipstelefonen 02211, eller send SMS til 2211. Redningsselskapet har det siste halve året latt det norske folk få stemme frem Norges nasjonalbåt. Med knappe tre uker igjen av konkurransen, er vi nå i innspurten, og det er Oselvaren som leder an.

Kan miste førsteplassen

Men det trenger ikke vare, Oselvaren og trønderbåten Åfjordsbåten har vekslet mellom å være på topp, og det er fremdeles tid til å miste førsteplassen.

Akkurat nå har Oselvaren 12.151 stemmer, Åfjordsbåten har 10.285 stemmer.

Åtte andre båter er også med i innspurten. Likevel har ikke de to i tet veldig stor konkurranse fra nestemann på listen. Nordlandsbåten er på tredjeplass med 2476 stemmer.

– Skal vinne

– Vi gir oss ikke uansett, dette skal vi vinne, sier Rune Søvik i Oselvarlaget.

Oselvarlaget, med Søvik i spissen, jobber hardt for å vinne tittelen. Søvik er i sving også mens han snakker med bt.no på telefonen.

– Nå er jeg på en liten tiggerrunde her på Os. Vi har brukt 8–9000 kroner på å stemme i Oselvarlaget allerede, og trenger nok enda flere midler nå mot slutten. Da blir det et rotterace, sier han.

Vil ro det i land

Søvik har også startet en Facebook-gruppe for Oselvaren, gruppen har i skrivende stund 1789 medlemmer.

– Det er folk med penger i Trøndelag også. Pengene avgjør hvem som vinner, men tittelen vil jo bestå for alltid, og Oselvaren fortjener å bli Norges nasjonalbåt. Vi har en backup-plan som kommunen står i spissen for, så vi satser på å ha penger nok til å ro dette i land, sier han.

Vet ikke hva en SMS er

Han forteller videre om ivrig Os-ungdom som sender SMS og stemmer. I tillegg er svært mange eldre engasjert, men de sliter litt med den moderne stemmemetoden.

– Flere engasjerte eldre ønsker jo å stemme, men det er litt vanskelig når de ikke vet hva en SMS er for noe, sier Søvik.

De ti kandidatene til å bli Norges nasjonalbåt er:

**1. Nordlandsbåt

2. Oselvar

3. Åfjordbåt

4. Nordmørsgeit

5. Colin Archers skøyte

6. Jekten

7. Sjekten/snekken

8. Redningsskøyten

9. Vikingskipene

10. Hurtigruten**

ÅFJORDSBÅTEN: Her er fembøringen «Aafjord».
Odd Erling Botn © Redningsselskapet
Oselvaren blir også brukt til regattabåt.