— Den var noen titalls meter bred på det kraftigste, og jeg vil tro den strakte seg rundt 300 meter opp i luften, forteller Jarl Petter Kvalsvik.

Han oppdaget skypumpen vest av Hjartøy i Øygarden i går formiddag. På kort tid raste pumpen sørover til havet utenfor Herdlevær.

— Det tok rundt ti minutt før den forsvant utover i havet, forteller Kvalsvik, som aldri tidligere har sett en skypumpe på Vestlandet.

Uvanlig fenomen

Det er heller ikke så rart, for naturfenomenet er langt mer vanlig på Østlandet enn her i strøket. Frode Håvik Korneliussen, som er meteorolog hos Storm Weather Center, kan ikke huske å ha hørt om skypumper på Vestlandet på mange år.

— Skypumper starter i forbindelse med kraftige bygeskyer, hvor det oppstår sterk oppadgående vind. Dette kan føre til at det etter hvert oppstår rotasjon i skyen, forteller meteorologen.

Vindhastigheten kan selv i små skypumper komme opp i orkan styrke og vel så det.

— Dette er ikke noe vanlig fenomen. Du skal være ganske uheldig om du kommer i nærkontakt med en skypumpe, og ganske heldig om du får se en, sier Frode Håvik Korneliussen.

Kan gå flere kilometer

Den eneste forskjellen på skypumper og tornadoer er at skypumpene oppstår over sjøen, mens tornadoene starter på land.

— Skypumper kan gå noen kilometer før de dør ut, og kommer de innover land blir det fort skader av det, sier Håvik Korneliussen.

Meteorolog-kollega Martin Grønnevet ved Storm Weather Center oppfordrer alle til å nyte de tørre dagene som kommer.

— For de blir ikke mange, sier han.

Høljregnet på Rolling Stones-konserten sist fredag var nemlig en smakebit på hvordan høsten i bergensregionen kommer til å bli.

Regn i vente

— Denne uken blir det nok bare tirsdag og torsdag som har en del oppholdsvær. Ellers blir det hovedsakelig regn hver dag, forteller han.

Meteorologen venter ikke mange tørre dager i september. Denne høsten blir trolig en skikkelig typisk vestlandshøst.

  • I helgen var vi heldige og fikk mesteparten av nedbøren på nattetid, men vi kan nok ikke håpe på slik flaks fremover, sier Grønnevet.

Etter 25 dager i august med over 20 grader vil regelen i september bli rundt 15-17 grader.

- Verdt å bo her

Kristin de Lange (19) kommer til å bli deprimert av over 20 dager med regn i september.

— Det vil bli skikkelig kjipt om det kommer så mye regn, sier studenten.

Men de Lange angrer ikke på at hun bor i regnets hovedstad.

— Jeg er født i Bergen og er bergenser. Å bo her er verd det selv om været er stygt, sier de Lange.

Vått og grått i dag

— I dag får vi byger fra nordvest, og det blir vått og grått. Det kan bli en del sprut i bygene, men ikke ekstremt mye nedbør, sier meteorolog Svein Inge Andersen i Storm Weather Center til bt.no grytidlig i morges.

HØYSESONG: Varmt hav og ustabile værforhold gjør sensommeren og høsten til høysesong for skypumper og tornadoer. I går formiddag feide denne pumpen over himmelen og havet i Øygarden. FOTO: JARL PETTER KVALSVIK