Navnet Helleren er for øvrig bare midlertidig. I løpet av et par uker blir det endelige navnet fastsatt av byrådet. Ett av forslagene er å kalle det opp etter den avdøde toppsvømmeren Alexander Dale Oen, men kommunen vil ikke røpe i hvilken retning navnevalget bærer.

Mandag 18. august inntar ca. tusen elever Amalie Skram videregående skole i samme bygg som svømmeanlegget. En uke senere kan elevene ta de første svømmetakene i 50 meters-bassenget.

Til høsten

— Når det gjelder publikum, vil de først slippe til senere på høsten. I løpet av et par uker vil vi komme tilbake til den offisielle åpningsdatoen, sier Helge Stormoen (Frp), byråd for kultur, idrett, næring og kirke.

Opprinnelig skulle svømmeanlegget ha vært klart til bruk i 2010, men under byggingen har det oppstått en rekke komplikasjoner. Så var planen at den offisielle åpningen skulle skje i august i år. Tanken var å åpne anlegget til fri bruk for alle fra samme måned, men det vil altså ikke skje.

Testing og opplæring

- Hvorfor?

— Dette er et avansert anlegg, både når det gjelder størrelse og tekniske installasjoner. Det er mange nyansatte som skal på plass og få den nødvendige opplæringen, slik at de er i stand til å takle alle situasjoner som kan oppstå. Vi ønsker ikke å gå på akkord med sikkerheten, sier Helge Stormoen.

Totalt skal til sammen ca. 35 årsverk besettes. Noen av ansettelsene vil være på deltid. De ansatte skal blant annet lære seg å betjene betalingsystemet og den avanserte teknikken.

Bassenget er nå fylt med vann - hele 6,5 millioner liter. Tiden fremover vil bli brukt til å utføre en rekke tester av anlegget og med de ansatte.

— Vi ønsker å gjennomføre alle typer stresstester, slik at vi er sikre på at anlegget fungerer optimalt når den store publikumsmassen slipper til, sier byråd Stormoen.

Ikke ny sprekk

Den forsinkede publikumsåpningen vil, i følge Etat for utbygging, ikke føre til ytterligere kostnadsoverskridelser. I 2007 var kostnadsrammen på 810 millioner kroner. Senere ble dette oppjustert til 710 millioner kroner for kommunens svømmeanlegg og til 730 millioner for fylkeskommunens videregående skole Amalie Skram. Den endelige prisen for begge deler kommer trolig på nærmere to milliarder.

110 kr for voksne

Byrådet foreslo før helgen publikumsprisene for bruk av det nye svømmeanlegget. For voksne vil enkeltbillett koste 110 kroner på hverdager og 130 i helgene. Barnebillettene vil koste henholdsvis 70 og 80 kroner. En familiebillett for to voksne og to barn vil koste 300 kroner på hverdager og 340 kroner i helgene. Det er opp til bystyret å fastsette de endelige prisene.