Psykolog Hovland, som har trent karate i en årrekke, mener deler av rapporten som slår fast at unge gutter blir mer voldelige av å trene kampsport, må tas med en klype salt.

Særlig synes han forskerne burde unnlatt å gjøre et nummer at Østens kampkunster.

— Det er kun é n prosent samsvar mellom det å drive kampsport og det å score høyere på en voldsskala! Det er jo minimalt, sier Hovland.

Når det gjelder boksing og bryting er samsvaret mellom idrettsutøvelse og vold mer synlig i Dan Olweus sin undersøkelse.

— Da er samsvaret litt mer påtakelig, påpeker han.

Noe av forskjellen, mener Hovland, er at boksing og kickboksing går ut på å uskadeliggjøre motstanderen.

— Selv i amatørboksing slår man hardt for å treffe. Man skal helst ikke slå motstanderen ut, men uskadeliggjøre eller vinne på poeng. Selvsagt straffes man dersom man går ut over den streken.

Tradisjonell kampsport fra Østen drives i form av kontrollerte bevegelser.

— Harde slag og spark kan for eksempel føre til at man blir diskvalifisert. Det handler om selvforsvar. Og Østens tradisjon vektlegger filosofi og ikkevold, sier Hovland.

Har svart belte

Hovland har selv svart belte i karate, i stilarten Wado Ryu, en av de tre store retningene innen denne Østens kampkunst.

— Jeg har selv trent karate i noen og tjue år. Og jeg har vært i alvorlige, livstruende situasjoner. Men jeg har aldri brukt karateteknikkene. Jeg har aldri hatt behov for det. Det handler også mye om at man ser de potensielt farlige situasjonene komme, og unngår dem.

— Du får problemer hvis du tror at det er tøft å gå inn i en kampsituasjon utenfor trening, og for enhver pris skal vise deg. Det har med holdninger å gjøre. Og her er det viktig at trenere driver holdningsskapende arbeid.

Hovland ser at det å trene kampsport, boksing og kickboksing, er opptrening i teknikker som svekker de sperrene samfunnet lærer oss opp til.

Trenes i aggressivitet

— Tennis og håndball er ikke direkte rettet mot å skade andre. Det er derimot kampsport. Utøverne er ikke mer voldelige i utgangspunktet enn andre som driver med det. Men klart, noe av det du trenes opp til, er aggressivitet. Du skal være villig til å sette en annen ut av spill, og lære teknikker for det. Det er det du trenes opp til. Til å bryte sperrer i en kultur der vår moral sier at vi ikke skal slå, men vende det andre kinnet til. Da setter det krav til selvdisiplin. Man må la være å bruke det du kan i situasjoner der du kan vinne eller sette den andre ut av spill.

— Dette er ikke noe annet enn det man gjør i militæret. Det er en voldsom dobbeltmoral ute og går her. Samfunnet sier at man ikke skal drepe, likevel sender man folk til fronten med en velsignelse om at det er nettopp det de skal.

SVART BELTE: Psykolog Ole Johan Hovland har trent karate i mer enn tjue år. - Jeg har vært i alvorlige, livstruende situasjoner. Men jeg har aldri brukt karateteknikkene, sier han til BT. <br/>Foto: KNUT STRAND