Psykiateren er i Bergen tingrett dømt til fengsel i ett år og seks måneder. Han må også betale oppreisningserstatning på 50.000 kroner til kvinnen.

Den 53 år gamle psykiateren startet behandlingen av den ti år yngre kvinnen i mai 1994.

Forholdet ble innledet da kvinnen etter avsluttet behandling overrakte psykiateren en gjengivelse av Michelangelos takmaleri i det sixtinske kapell. De to utstrakte hendene skulle være et symbol på den nære relasjonen mellom dem.

Psykiateren spurte da om kvinnen ønsket et forhold til ham. En uke senere hadde de to sitt første samleie.

Sex på kontoret

Lege og pasient innledet etter dette et ti år langt forhold. Relasjonen skal ha utviklet seg fra forelskelse til et gjensidig kjærlighetsforhold.

Kvinnen avsluttet etter hvert sin behandling hos psykiateren, men ifølge legejournalene fikk kvinnen tilbud om fortsatt behandling i «privat praksis» dersom hun ønsket det.

De to hadde hyppig kontakt de neste årene. Stevnemøtene fant ofte sted på psykiaterens kontor. Det hendte også at han kom hjem til kvinnen når hennes ektemann ikke var til stede.

Ellers møttes de to både på offentlige toaletter, i Rosenkrantztårnet og på Akvariet. Ved ett tilfelle hadde de også samleie i solariet ved sykehuset hvor kvinnen hadde vært innlagt.

— Forholdet må anses som utnyttelse av hennes psykiske lidelse og det tillitsforhold som utviklet seg mellom dem, konkluderer retten.

Helsepersonell sa ikke fra

Det er kommet frem at flere i helsevesenet visste om forholdet mellom legen og hans mangeårige pasient. Det tok imidlertid svært lang tid før noen tok affære.

Kolleger hørte at psykiateren hadde samleie på kontoret. Ved en anledning mottok han også et brev hvor de legeetiske aspektene ved forholdet ble påpekt.

Kvinnen ble likevel etter omplassering sendt tilbake til institusjonen hvor mannen jobbet.

Hun betrodde seg da til overlegen, som ikke gikk videre med saken.

Ifølge Bergen tingrett er saken legeetisk meget alvorlig. Retten finner det kritikkverdig at psykiaterens kolleger har unnlatt å gripe inn.

  • Denne saken er et eksempel på totalt misforstått kollegialitet som har gått på bekostning av pasientens rettssikkerhet, sier Beate Hamre, kvinnens bistandsadvokat.

Ifølge bistandsadvokaten opplever kvinnen det som et dobbelt overgrep.

Fradømt legebevilling

Psykiateren innrømmet å ha hatt et forhold til kvinnen, men avviste kategorisk at forholdet varte i så mange år som hun hevder.

Han nektet straffskyld, men etter 14 vitneforklaringer fant ikke retten forklaringen troverdig.

— Jeg tar kritikk for at jeg i kraft av å være behandler innledet forholdet. Ansvaret er mitt, selv om det var hun som var initiativtakeren, sa psykiateren til BT etter at saken ble rullet opp i fjor. I oktober 2005 leverte han frivillig fra seg autorisasjonen sin, én måned før kvinnen anmeldte saken.

Retten finner det støtende å gi legen autorisasjonen tilbake. Han ble derfor fradømt retten til å praktisere i tre år fremover.