I godt fire år har den psykiatriske ambulansen vært på hjul. Bergen har landets eneste ambulanse av denne typen.

Politi, helsepersonell og brukere mener den er en stor suksess. Nå ønsker en å utvide bruken til helg og natt.

— Det står øverst på listen, sier divisjonsdirektør Instefjord.

– Verdighet og omtanke

Smidighet og livserfaring kommer godt med for staben på den psykiatriske ambulansen.

– Det er mange som sliter med en psykisk lidelse, men det er heldigvis en større åpenhet rundt selvmordsproblematikk og depresjoner nå. For oss er det viktig at psykisk syke blir møtt med samme verdighet og omtanke som andre syke, sier teamleder for Psykriatisk ambulanse, Jarle Johannessen, til bt.no.

– Hadde ikke blitt med politiet

– Hadde det vært politiet som rykket ut, hadde jeg ikke villet bli med, sier Kim (33) til bladet Psykisk helse.

Kim kjenner teamet på Psykriatrisk ambulanse fra før. Han blir gjerne med dem til tvangsinnleggelse på Sandviken sykehus.

– Vi legger vekt på å møte pasientene med smidighet. De har varierende selvinnsikt i egen sykdom, sier ambulanseinspektør Jarle Vikebø i teamet.

Solen slenger innom i det åpne midtrommet ute på Sandviken sykehus. En pasient i burka nærmer seg sakte og titter nysgjerrig på oss.

Ulike rom rundt oss

– Vi har alle en privat sone rundt oss. Kommer noen innenfor den, kan det føles ubehagelig. For noen med psykisk syke kan denne sonen være svært stor. Noen vil ikke bli tatt på i det hele tatt. Det er derfor viktig at vi har ro og omtanke, når vi skal ta med oss pasienter, sier den erfarne ambulansemannen Jarle Vikebø.

Teamet består av om lag like mange kvinner som menn. De er alle veltrente og har ulik kompetanse.

– Et glimrende tiltak – Galimatias å ikke utvide

Det er enighet på tvers av faggrensene i hjelpeapparatet om suksessen til ambulansen.

– Det er få ting vi har gjort i Helse Bergen som har fått så unison støtte. Det er galimatias å ikke utvide ordningen, sier seksjonsoverlege for Akuttmedisin i Helse Bergen, Guttorm Brattebø, til bt.no.

Brattebø førte en utvidelse inn på budsjettet i fjor, men den ble strøket.

– Jeg fører den inn i år igjen og håper nå på støtte. Først ønsker vi å utvide åpning i helgene, og i neste trinn om natten i ukedagene

– Vi ønsket å innføre utvidelse av bruken om natt og i helgene fra 1. januar i år. På grunn av den spesielt vanskelige økonomiske situasjonen i Helse Bergen i år, ble de strøket på budsjettet som et av de siste punktene, sier divisjonsdirektør for psykiatrien i Helse Bergen, Hans Olav Instefjord, til bt.no.

– Står øverst på listen

– Dette står øverst på prioriteringslisten over nye tiltak i psykiatrien. Jeg håper inderlig til at vi får dette til fra 1. januar 2010. Det skulle bare mangle. Det fungerer veldig bra og alle tilbakemeldinger sier oss at dette er en suksess, sier Instefjord.

– Satt i reimer – Kan det bli en ny eksportartikkel fra Bergen?

– Ja, dette er absolutt en ordning som mange andre helseforetak også vil ha nytte av. Måten vi har fått til samarbeidet mellom faggruppene på, har fått oppmerksomhet over hele landet, sier Brattebø.

Pål Engeæter
Pål Engeæter