– Nei, her henger systemene. Vi ligger minst halvannen time etter skjema, sier Karianne Erstad på bystyrets kontor når BT ringer henne midt i det fiktive valget. Målet med prøvevalget er å teste systemene før det virkelige valget braker løs 10. september.

Bergen og Stavanger er blant kommunene som har opplevd lang ventetid for å få registrert liksomresultatene de sendte fra seg til Statistisk sentralbyrå (SSB).

Kommer inn på feil kommune – Vi skulle innrapportere hver halvtime fra klokken 10 til 11.30, men fortsatt er ikke alt kommet inn på SSBs sider, sier Erstad.

I tillegg har BT vært i kontakt med kommuner som har opplevd å komme inn på rapporteringssidene til andre kommuner i stedet for sine egne.

Prosjektleder Arvid Lysø i SSB innrømmer at ikke alt har gått etter planen under prøvevalget, men er likevel stort sett fornøyd.

– Vi hadde problemer med kretsene i Bergen og Stavanger. Der må vi gå nøye igjennom og se om det ligger noe og skurrer, sier han.

Han avviser at kommuner har kunnet rapportere inn i andre kommuners skjemaer.

– Nei, er du gal. Vi har sikkerhetskoder og har full kontroll over alle ip-adressene og hvem de er. Vi hadde et problem med at enkelte fikk opp feil skjermbilde, men de har ikke kunnet skrive inn resultater, sier Lysø.

Det er første gang valgrapporteringen er web-basert. Tidligere har resultatene blitt sendt på e-post. Prosjektlederen er fornøyd med testen, tross problemer.

– Det vi tester er om vi får alle resultatene i hus. Så skal vi gå over alt med lupe for å renske vekk småfeil før valgdagen.

Er optimist Bystyredirektør Roar Kristiansen understreker at kommunens egne systemer har fungert knirkefritt.

– Problemene ligger hos SSB, når de skal importere resultatene våre, sier han.

Det er første gang Bystyrets kontor har det lokale ansvaret for valget. Tidligere har det vært Kemneren som sto for innrapporteringen. Dagens problemer gjør ikke Kari Erstad nervøs for at det skal gå skeis også valgnatten.

– Nei, det er jo lenge til valget. De får sikkert ordnet det til da, sier hun.