Det voldsomme regnværet natt til i går satte spor innendørs også hos NRK Hordaland på Minde. Hundrevis av videokassetter, film— og lydbånd måtte reddes i sikkerhet fra fuktige kjellerrom der vannet hadde trengt inn.

— Vi er livredde for at filmarkivet vårt skal bli ødelagt, sier fungerende distriktsredaktør i NRK, Oddbjørn Rosnes, til Bergens Tidende.

Alle hjalp til

Etter en durabelig dugnad i går morges, der nesten alle de NRK-ansatte var med på å bære kassetter og bånd, holdt overinspektør Tor Lysen og medhjelperne hans utover dagen på med å åpne, tørke og henge opp filmbånd. Det var et mistrøstig arbeid.

Et Honky Tonk-program fra 1991. En uforglemmelig 1. mai-reportasje fra Voss i 1965.

Naturprogrammet «Tjørn og sjø» fra 1974. Syng med oss. Og mange, mange flere.

— Foreløpig ser situasjonen bra ut, men vi kan ikke være 100 prosent sikre. Nå gir vi førstehjelp. Ved gjennomspilling sener kan vi se om båndene er blitt skadet, sier Tor Lysen til BT. Det meste av materialet finnes det kopi av i Oslo, men ikke alt.

NRKs filmer er plassert i reoler i kjellerrom. Men en del filmer lå på gulvet, og er blitt våte eller fuktige.

— Det har heldigvis ikke trengt inn mye vann i boksene. Men for sikkerhets skyld henger vi dem opp, sier Oddbjørn Rosnes.

Fjernsynets første tid

Mange av rullene er fra fjernsynets første tid i Hordaland. Det skriftlige arkivet ble oppbevart i det samme rommet, og i går kom representanter for Riksarkivet til Minde. De kunne konstatere at dette materialet ikke var skadet. Det viktigste arkivet, som det ikke finnes kopier av, lå i et annet rom.

Oddbjørn Rosnes antok i går at årsaken til flommen i NRK-lokalene var at et avløpsrør ble sprengt av de ekstreme nedbørsmengdene.

REDNINGSARBEIDER: Dagmar Blaasvær i NRK holdt i hele går på med å redde filmarkivet på Minde fra drukningsdøden.
FOTO; JAN M. LILLEBØ