— Vi er nødt til å finne mer penger og innføre manuell dirigering, sier byggeleder Sigmund Gjernes i Statens vegvesen til bt.no.

I går sto bilistene i milelange køer for å få passere Hettetunnelen mellom Stanghelle og Vaksdal. Frustrasjon og sinne kan beskrive de mange telefonene bt.no mottok fra trafikantene.

Tunnelen er lysregulert mens det pågår trafikkarbeid. Vegvesenet innser at dette ikke er godt nok når horder av vestlendinger skal til og fra fjellet i helgene.

— Jeg er ikke overrasket over at det ble kø, men vi håpet bilistene skulle være forbi innenfor en time. I går ble det opptil en og en halv times venting. Det aksepterer ikke bilistene, sier Gjernes.

Køer til juni

Det er ifølge Gjernes ikke korrekt at lysene har samme tidsintervall i begge retninger, slik bt.no tidligere har skrevet.

— Men det er maks grønt lys i tre minutter. For en lang kø som er stoppet helt opp, kan det bli rødt for tidlig hvis det blir litt avstand mellom bilene, sier Gjernes.

Programvaren gjør at det ikke er mulig å ha grønt lys lenger enn tre minutter.

Til helgen skal køen dirigeres manuelt, men fortsatt bør bilistene smøre seg med tålmodighet. Mulig omkjøringsvei er Rv7 over Kvamskogen og Hardanger.

— Arbeidene skal pågå frem til juni, sier Gjernes.

Snart vil det heller ikke være mer enn en veibane å kjøre i, derfor er trafikkdirigering umulig å unngå, ifølge byggelederen.

Vil du unngå E16 en stund? Si din mening!