RAGNHILD HOV

Samtidig holdt han Ulriksbanen stengt slik at det var umulig for Bergen kommune å komme til for å undersøke kloakkanlegget.

Helt siden Giardia-parasitten ble påvist tidlig i oktober, har kloakkanlegget vært sterkt mistenkt som smittekilde for epidemien som har herjet bergenserne.

Fant dokumentasjon

I går tok to ansatte fra vann— og avløpsetaten seg opp til Ulriken til fots. Oppe på toppen oppdaget de at det var gjort forsøk på å reparere kloakkanlegget. Utbedringsarbeidet er skjedd etter at anlegget ble undersøkt av kommunens folk for to uker siden.

— Vi har konstatert at det har vært aktivitet på anlegget siden sist vi var på Ulriken for å teste kloakken. For oss er dette en dokumentasjon på at kloakkanlegget er defekt. Nå blir ikke kafeen åpnet igjen før eieren kan dokumentere at anlegget er reparert og tett, sier fagdirektør for vann- og avløpsetaten i Bergen kommune, Ivar Kalland til Bergens Tidende.

Nektet media å være med

Sirseth fikk medieomtale i alle kanaler da han for to uker siden nektet media å være med da vann- og avløpsetaten undersøkte kloakkanlegget første gang.

Kaféeier Sirseth, som også driver Ulriksbanen, nektet å ta med NRK, TV 2 og Bergens Tidende.

— Dette har ingen nyhetsinteresse, sa han den gang. Og været på fjellet var så dårlig at det var umulig å få gjort fullstendige undersøkelser. I mellomtiden kjølnet interessen for kloakkanlegget på Ulriken kafé i mediene.

Men kommunens folk glemte ikke kloakken. Gang på gang i forrige uke ble det forsøkt å få til en avtale med Sirseth om frakt utstyr med gondolbanen slik at nye tester kunne tas av det mistenkte kloakkanlegget.

Men banen har vært stengt hver eneste dag - angivelig på grunn av dårlig vær.

Gikk til fots

I går morges var det slutt på tålmodigheten til vann- og avløpsetaten. To av de ansatte gikk opp. På ryggen fraktet de bærbart utstyr for å ta nye tester.

Etter det BT kjenner til, oppdaget de straks de kom frem at det hadde vært rørlegger på stedet for å reparere kloakkledningen.

— Jeg har aldri opplevd maken til liten samarbeidsvilje, sier Kalland om Sirseth sin uvilje mot å åpne banen. Fortsatt har ikke kommunens folk fått konstatert konkret hva som er galt med kloakken.

— Når vi finner defekte kloakkanlegg, pleier eierne vanligvis å sette pris på råd og forslag til utbedring. I dette tilfellet har eieren bare stukket kjepper i hjulene for oss. Vi har ikke engang fått avsluttet undersøkelsene, sier vann- og avløpssjefen.

— Men fotografier vi har tatt av grønne flekker i terrenget, vannprøver fra overflatevann og forsøket kaféeieren har gjort på å få ledningsnettet reparert, er dokumentasjon god nok på at kloakken er lekk, mener Kalland.

Avviser lekk kloakk

— Regner du med at kloakklekkasjen fra Ulriken er smittekilden til Giardia-epidemien?

— Nei, det kan vi ikke fastslå. Men Ulriken kan være en smittekilde på samme måte som de andre lekkasjene vi har funnet fra fjellhytter i Byfjellene og områdene i Knatten i Fjellsiden.

Thorbjørn Sirseth la i går ettermiddag på telefonen da BT forsøkte å få hans versjon av det som skjedde på Ulriken i går.

— Vi skal se på det i morgen. Ha det bra, var hans eneste kommentar.

En halv time senere ringte han opp igjen. Da ga han denne forklaringen:

— Vi har hatt problemer med vannforsyningen på Ulriken. Vi har derfor måttet foreta reparasjoner på vannledningen vår de siste dagene.

— Hva med kloakken? Er det blitt gjort noe med den?

— Nei. Det er ikke nødvendig. Den kan jeg garantere er tett og i orden. Det vil nye undersøkelser bekrefte.

— Hvorfor har det ikke vært mulig for kommunens folk å komme til for å få undersøkt kloakkledningen?

— Været har vært så dårlig at det har vært farlig å kjøre banen.

GRØNT PÅ ULRIKEN: - Bilder vi har tatt av grønne flekker i terrenget på Ulriken, vannprøver fra overflatevann og forsøket kaféeieren har gjort på å få ledningsnettet reparert, er dokumentasjon god nok på at kloakken er lekk, mener fagdirektør for vann- og avløpsetaten i Bergen kommune, Ivar Kalland. <br/>ARKIVFOTO: HELGE JENSEN