— Jonathan Alexander Tagle var langt på vei den mest erfarne i verden, sier Jan Erik Wang, fagsjef for fallskjerm i Norges Luftsportforbund.

Utøverne drev med en spesiell type fallskjermhopp som kalles fjellflyging da ulykken skjedde. Dette innebærer at hopperne flyr nært fjellet i relativt lav høyde og stor hastighet.

Dramatisk

California-bosatte Tagle (bildet) var stunthopper for selskapet PD Factory Team. På deres Facebook-sider står følgende beskrivelse av ulykkesforløpet:

"Han fløy aggressivt og selvsikkert i et terreng der det ikke er rom for feilmarginer. Fallskjermen traff et tre i en veldig smal renne, som gjorde at han traff fjellveggen og falt ned i elven under. Elven sendte ham nedover med strømmen og over flere fossefall før han ble hengende fast i bunnen av et av dem."Videre skriver klubben at det oppsto en dramatisk situasjon da to kolleger forsøkte å redde ham opp fra vannet og fri Tagle fra fallskjermen som var viklet rundt ham, men ble tatt av strømmen og drev mot neste foss. Kollegene måtte slippe taket og Tagle ble hentet opp lenger nede i elven.

Var guide

Ifølge PD Factory Teams hjemmeside har Tagle hatt over 7000 fallskjermhopp, og han har vunnet flere mesterskapstitler.

Wang forteller at Tagle selv var guide på hoppet.

Fjellflygerne bruker en spesiell fallskjerm som flyr svært fort langs fjellsiden. Fallskjermhoppere må gjennomføre 800 godkjente hopp for å kunne kjøpe den spesielle skjermen. Man må også gjennom lokal skolering der hver enkelt hopper blir vurdert. I tillegg blir hvert hopp ledet av en fjellflygingsguide, i dette tilfellet Tagle.

— Enige om årsaken

I alt var seks personer med i følget som hoppet onsdag ettermiddag. To av hopperne er norske.

Hopperne var i går samlet for å snakke sammen om hendelsen. Wang vil ikke si noe om hva de mener gikk galt under hoppet.

— Det eneste jeg vil si er at de er alle ganske enige om hva som har skjedd, sier Wang.

DØDE: Jonathan Alexander Tagle.