En 30 år gammel mann er i Bergen tingrett dømt til tre års fengsel for drapsforsøk. Straffen er i tråd med aktors påstand, og ett år er gjort betinget.

I retten erkjente tiltalte å ha stukket en mann i bakhodet med en brødkniv, før han stakk to ganger mot mannens hals og hode. Offeret beskyttet seg med hendene, og fikk et cirka 10 cm langt og dypt kutt i bakhodet og alvorlig skade i høyre håndledd.

Mannen forklarte at han var bevisstløs i gjerningsøyeblikket.

Var nære venner

Både 30-åringen og offeret er kurdere fra Irak. De møttes på mottaket i Ytre Arna, og ifølge dommen var offeret «den næreste vennen til tiltalte på mottaket».

Knivepisoden skjedde mandag 11. mai 2009. De siste seks til åtte månedene forut for episoden hadde 30-åringen trukket seg tilbake og isolert seg på rommet sitt, heter det i dommen. Før han knivstakk kameraten på rommet, hadde han grått, tatt frem kniven og bedt kameraten om å ta livet av ham — noe kameraten hadde nektet.

Rett etterpå ble kameraten angrepet av 30-åringen, som hugget kniven mot ham tre ganger. Offeret klarte deretter å flykte fra stedet. Politibetjenten i den første patruljen som kom til stedet, fulgte blodsporene frem 30-åringens rom på mottaket, der mannen ble pågrepet.

— Ikke psykotisk

Ifølge to rettsspykiatriske spesialister er det ikke tvil om at 30-åringen har hatt en alvorlig depressiv episode, men de konkluderte med at han ikke var psykotisk eller bevisstløs i gjerningsøyeblikket.

Også retten konkluderte med at 30-åringen var tilregnelig i da episoden skjedde, og dømte ham etter tiltalebeslutningen.

Foruten tre års fengsel ble 30-åringen dømt til å betale til sammen 600.000 kroner i erstatning og oppreisning.