GARD STEIRO

ARNE COLLIANDER

GURO ISTAD

Kvinnen ble fremstilt for varetektsfengsling i Bergen tingrett i ettermiddag. Hun er siktet for forsøk på forsettlig drap, og fengsles for fire uker.

Kvinnen som ble forsøkt drept, er nå innlagt ved Haukeland Universitetssjukehus. Leger er i ferd med å undersøke om klorinen har gjort skade på indre organer. Tilstanden hennes var i går kveld stabil. Hun var utenfor livsfare.

Samtidig satt den 63 år gamle datteren hennes i politiavhør. Hun nektet straffskyld, men erkjente at hun hadde forsøkt å drepe sin egen mor.

Slektning ringte

Det var klokken 0845 i går morges politiet fikk melding om at en eldre kvinne var i ferd med å bli drept i en blokkleilighet i Olsvik.

— Det var en slektning av fornærmede og siktede som varslet oss per telefon. Jeg ønsker ikke å gi konkrete opplysninger om innholdet i meldingen, sier fungerende lensmann i Laksevåg, Tore Salvesen.

Mannen som varslet politiet, er bosatt på Østlandet. Han skal per telefon ha forstått at situasjonen hos slektningene i Bergen var særdeles dramatisk. 63-åringen skal ha fortalt at hun var i ferd med å drepe moren.

— En patrulje rykket ut og tok seg inn i leiligheten. Det er uklart om tjenestemennene avverget et drap eller om forsøket var avsluttet da vi kom til åstedet, sier Salvesen.

- Forsøkt kvalt med pute

Leiligheten de to kvinnene delte ble i går ettermiddag undersøkt og plombert av kriminalteknikere fra Hordaland politidistrikt. Etterforskningsledelsen ville verken gi opplysninger om tekniske funn eller selve hendelsesforløpet.

— Vi er i en startfase av etterforskningen og ønsker ikke å gi flere kommentarer før alle de involverte er avhørt. Jeg kan bare bekrefte at fornærmede har vært utsatt for vold, men at hun var ved bevissthet da politiet grep inn, sier Tore Salvesen.

Etter det Bergens Tidende erfarer skal datteren ha forsøkt å kvele sin 88 år gamle mor ved å legge en pute over ansiktet hennes. Hun skal også ha tømt klorin ned i halsen hennes. Politiet har beslaglagt en flaske med det etsende vaskemiddelet i leiligheten.

Ønsket ikke forsvarer

Da politiet kom til leiligheten, skal datteren ha innrømmet drapsforsøket. Hun forklarte at hun var fortvilet etter å ha pleiet sin syke mor i flere år. I går morges bestemte hun seg for å «hjelpe» moren ved å ta livet av henne.

Dette er opplysninger lensmannen i Laksevåg ikke vil kommentere.

— Foreløpig vet vi ikke nok til å si noe sikkert om motivet bak hendelsen, sier Tore Salvesen.

Politiet oppfattet 63-åringen som beruset og ustabil. De fremstilte henne derfor for psykiatrisk legevakt. Legen som undersøkte kvinnen slo fast at hun ikke hadde behov for akutt psykiatrisk hjelp. Hun ble derfor plassert i arresten.

Ved 1800-tiden i går var hun frisk og edru nok til å stille i politiavhør.

— Siktede ønsket selv å forklare seg. Hun ønsket ikke bistand av forsvarsadvokat under avhøret.

— Hva har hun forklart?

— Hun har erkjent de faktiske forhold, men nekter straffskyld fordi hun mener hun ikke var tilregnelig på gjerningsøyeblikket, sier Salvesen.

Aldri noe bråk

Bare et lite politiklistremerke på kvinnenes ytterdør, vitnet i går om tragedien som hadde utspunnet seg i leiligheten. Naboene i boligblokken hadde ikke merket noe uvanlig.

— Det er ikke til å tro! utbryter en nabo da hun fikk vite hva som var skjedd,

— Det er aldri noe bråk her. Jeg så politiet her i 10-tiden, men reflekterte ikke noe mer over dette.

Mor og datter har bodd sammen i mange år, men ingen i blokken har hatt mye kontakt med kvinnene.

— De holder seg mest for seg selv. Moren er veldig gammel og har vært mye syk, forteller en nabo.

VARSLET DRAP: Den 63 år gamle kvinnen varslet en slektning om at hun skulle drepe sin pleietrengende mor. Deretter la hun en pute over den 89 år gamle kvinnens ansikt. <br/>Foto: JAN M. LILLEBØ