Allerede to timer før den offisielle åpningstiden klokken tolv sto kundene klare for å sikre seg gombe fra Fjellestad Gardskjøkken i Gloppen. Det er fortsatt femten minutter igjen til tiden er der, men hele 50 bokser av osten er solgt. Dette har bergenserne åpenbart smakt før.

— Jeg har vært på alle ti matfestivalene. Vi gleder oss hvert år til vi skal reise til Bergen. Det går veldig godt og bergenserne er så positive, sier kvinnen bak den populære søtosten, Kari-Ann Fjellestad.

Viktige tradisjoner

Det syder av liv langs Bryggen og smaksprøvene blir villig tatt imot.

— Denne matfestivalen er viktig fordi den knytter oss til vår identitet. Her kan du få tradisjonsmat, saft uten kunstige E-er og marmelade laget på gamlemåten, sier Grethe Lie Gammelsæter.

Hun og mannen er innom for å sikre seg noen godbiter.

— Jada, vi har ryggsekk med. Vi må ha noen hermetiske bær og frukt. Og så vet du vi striler må innom fjordabåtene også. Kjenne lukten av diesel, se på den nypussede krommet, å, det er så vakkert. Da er vi helt lykkelige, sier gammelsæter med et stort smil.

Fjordabåtene Granvin, Oster og andre ligger besøksklare langs kaien.

God stemning

Lefsebakingen er i full gang, fristende oster, kjøtt og fisk kjemper om oppmerksomheten med fargerike syltetøyglass og bugnende fat med epler fra Hardanger rett fra gårdbrukerne selv.

Diskusjonen går livlig og smaksprøvene går virkelig unna.

— Ja, nå skal vi se om denne er like god som Sunnmørsgomben, sier en sunnmørsstemme. Ivar Ausnes strekker seg etter en smaksprøve.

— Denne var god, det var den, sier han anerkjennende.

— Men den mangler én ting.

— Ja, rosiner, kommer det kjapt fra Fjellestad.

— Men det skal det ikke være i Nordfjordgomben, bare i Sunnmørsgomben, sier hun mens hun prøver å få unna køen.

Fant både ost og slekt

Venninnene Ragnhild Raaheim Olsen og Edle Backus har begge sikret seg gombe fra Fjellestad.

— Den er så deilig, så vi kjøper den hver gang, forteller de.

— Vi spiser den bare sånn som den er fordi den er så god, men mange bruker den til lefse eller på skiven som pålegg.

Raaheim Olsen fant mer enn ost på sin tur innom festivalen.

— Jeg måtte jo fortelle at min bestemor er fra Førde i Nordfjord og det var Fjellestad sin også, så vi har funnet ut at vi til og med er i slekt.

— Ja, vi er firmenninger, gliser Fjellestad.

SØTOST: Kari-Ann Fjellestad selger gombe til Edle Backus og Ragnhild Raaheim Olsen. Ivar Ausnes smaker. FOTO: Elin Elvsås
SLEKT: Ragnhild Raaheim Olsen og Kari-Ann Fjellestad fant ut at de er i slekt. FOTO: Elin Elvsås
Godt salg: Det går unna hos ysteriet fra Krokeide også. FOTO: Elin Elvsås
MATGLADE BERGENSERE: Det var travelt hos Kandal Kjøtt. FOTO: Elin Elvsås