INGVILD RUGLAND

— Jeg synes ikke NHH kan stå inne for en konferanse der det ikke er kvinner på programmet. Det sender et helt feil og uheldig signal utad, sier Christine B. Meyer til BT.

Hun har vært eneste kvinne i komiteen som skal utforme årets program til Vårkonferansen i slutten av mai. Denne konferansen regnes som det mest prestisjetunge arrangementet NHH har, og næringslivstopper står i kø for å delta.

Tidligere Orkla-sjef Jens P. Heyerdahl, Hydro-sjef Eivind Reiten, DnB NOR-sjef Svein Aaser, ordfører Herman Friele og kosmetikkdronning Celina Midelfart har vært blant gjestene på NHHs konferanse.

Ikke kvinner

Christine Meyer har jobbet aktivt for at det skulle være kvinner med i programmet, og er svært skuffet over det ikke ble slik. Siste møtet i komiteen ble holdt mens hun var i utlandet, og der ble programmet endelig bestemt.

Opprinnelig skulle Eva Joly ha deltatt, men da det ikke gikk, erstattet de henne med en mann.

— Det finnes mange andre kvinner som kunne gått inn i programmet, om ikke akkurat i Eva Jolys rolle, så har vi selvsagt kvinner som er kompetente. Dette gir en signaleffekt om at NHH ikke finner kvinner til å bekle denne type oppdrag. Det går på tvers av hvordan NHH ellers har klart å jobbe for å få frem kvinnelige professorer, sier Meyer.

Hun tilbød seg å jobbe aktivt for å sikre at minst en av foredragsholderne er kvinne, men fikk beskjed av leder Øystein Thøgersen i komiteen at det ikke var rom for endringer.

Menn på 55+

I stedet for å finne kvinner, har komiteen satt sammen et program bestående av 11 menn med en gjennomsnittsalder på 55,5 år. Dette inkluderer eks-Statoilsjef Harald Norvik (59), NHO-president Erling Øverland (53), TV 2-sjef Kåre Valebrokk (65), DnB-sjef Svein Aaser (59) og EFTA-topp Einar Bull (63). Yngste deltaker er Alexander Cappelen på 36 år.

Konferansen har heller ikke tidligere vært spekket med kvinner, men i fjor deltok både kommunalminister Erna Solberg og professor Karen Helene Midelfart. På årets program skal BT-redaktør Trine Eilertsen være debattleder.

Det er imidlertid ikke det samme, mener Meyer.

— Det er flott at hun er debattleder, men det er ikke det samme som foredragsholder, og kan derfor ikke brukes som kvinnelig alibi, mener hun.

- Uheldig for NHH

Rektor Per Ivar Gjærum skriver i et brev til Meyer at han tar hennes beslutning til etterretning. Videre mener også han at det er uheldig «om programmet gir inntrykk av at kvinnehensynet gis for liten vekt ved valget av foredragsholdere».

At gjennomsnittsalderen på foredragsholderne er 55 år, skremmer ikke Gjærum.

— Det må vi tåle, det er ikke avskrekkende. Ifølge forslaget til pensjonsreform, skal vi jo jobbe til vi er 70, så disse har jo 15 yrkesaktive år igjen, sier Gjærum.

<b>PROTESTERER:</b> Christine B. Meyer
Arkiv