Lørdag arrangerte Foreningen for sahrawier en demonstrasjon på Festplassen i Bergen. Foreningen mener internasjonale selskaper gjør det mulig for marokkanske myndigheter å opprettholde okkupasjonen.

- Marokko tjener milliarder på okkupasjonen, og selskaper som Gearbulk tjener på å transportere fosfat for Marokko. Hadde det ikke vært for disse selskapene, ville vi hatt friheten vår, sier lederen i foreningen, Sidimahmed Salem.

Fengsling og tortur
Vest-Sahara, eller Den sahrawiske arabiske demokratiske republikk, har vært okkupert av Marokko siden i 1975. Leder for Støttekomiteen for Vest-Sahara, Ronny Hansen, forteller om en befolkning under fullstendig overvåking.

- Det er ingen organisasjons- eller bevegelsesfrihet. De som protesterer blir fengslet og torturert. Over 500 mennesker har «forsvunnet», sier Hansen.

Flesteparten av sahrawiene, områdets befolkning, er drevet på flukt. Rundt 160.000 har bodd i teltleirer i den algeriske ørkenen i over 30 år.

- Det er opp mot 60 grader om sommeren og under null om vinteren. De er fullstendig avhengig av hjelp. 19 prosent av barna er grovt underernærte. Det er høyere enn i Darfur, sier Hansen, som mener de store fosfatforekomstene i landet er en viktig grunn til okkupasjonen. Dette tjener altså Jebsen-eide Gearbulk store penger på å transportere.

UD fraråder handel
- Jeg har sjelden vært borti lignende kynisme. Andre norske selskaper har trukket seg ut. Gearbulk bryr seg ikke, sier Hansen

UD fraråder norske selskaper å drive handel med Vest-Sahara.

- Det kan være i strid med folkeretten og norske myndigheter fraråder handel i Vest-Sahara, sier underdirektør i UD, Bjørn Jahnsen.

NUPI-direktør Jan Egeland kaller Vest-Sahara en glemt konflikt.

- Det er ingen løsning i sikte for dette folket, som er blitt sviktet av verdenssamfunnet i flere tiår. Situasjonen blant flyktningene blir bare verre, og det er fare for en radikalisering. De kan gå fra forhandlingene og tilbake til slagmarken, sier Egeland.

- Hva synes du om selskaper som profitterer på denne situasjonen?

- Det kan diskuteres om det er i strid med internasjonal lov, men jeg mener det er umoralsk. Det er helt galt å tjene penger på å handle med omstridt og okkupert land.

Har håp
Sidimahmed Salem håper bevisstgjøring blant folk kan føre til at Bergens-rederne slutter å handle med Marokko. Han flyktet til Norge for ti år siden, etter å ha blitt fengslet og torturert i hjemlandet.

- Det er mange tusen som meg. Sahrawier vil nå heller drukne på vei til Kanariøyene enn å bo i hjemlandet. Vi har levd under brutaliteten i 30 år. Rederne må tenke på det, sier Salem.

Han drømmer om en gang å kunne flytte tilbake til hjemlandet.

- Selv om det bare er ørken, er ingen plass som ørkenen i Vest-Sahara.

Det lyktes ikke BT å få tak i styreleder i Gearbulk, Kristian Jebsen, lørdag. Han har tidligere uttalt at selskapet er opptatt av å drive innenfor de lover og regler som gjelder.

- Det har vi også gjort i denne saken. Britisk UD har uttalt at handel med den marokkanske okkupasjonsmakten i Vest-Sahara ikke er å anbefale, men at det heller ikke er noe forbud mot slik handel, sier Jebsen til Norwatch.no.