• Om 20-30 år kan du dytte kroppen full av proteincocktailer og bli 200 år gammel, hevder forsker Gro Vang Amdam. Men fornøyelsen blir forbeholdt dem med tykk lommebok.

Et forskningsteam ved Norges landbrukshøgskole (NLH) på Ås har oppdaget et stoff som kan holde honningbier evig unge. Proteinet vitellogenin lages av alle dyr som legger egg, men hos biene har stoffet også som oppgave å hindre aldersprosessen mens de passer på larvene sine. Funnene ble presentert i NRK-programmet «Schrödingers Katt».

— Uunngåelig prosess

— Vi har alltid sett på aldringsprosessen som noe uunngåelig. Men dette viser at naturen faktisk kan stoppe den. Det åpner for en helt ny måte å tenke på. Forhåpentlig kan studier av dette proteinet fortelle oss mer om hva som styrer aldringsprosessen, sier forsker Gro Vang Amdam ved institutt for husdyrfag på NLH.

Vitellogenin styrker immunforsvaret i bikroppen og motvirker aldringsstress i cellene. Biene skiller i tillegg ut et hormon som kan slå aldringsprosessen av og på. Det er den sosiale situasjonen i bikuben som avgjør når hormonet skal skilles ut. Dermed er det ikke opp til hver enkelt bie hvor lenge den vil leve. Funnene ved NLH viser at det er biene som mater larvene som får lov å leve lenge, mens det ikke er så nøye med dem som skal ut og samle honning.

For de rikeste

Ifølge Vang Amdam finnes vitellogenin også i mennesker, men hos oss er det nærmest å regne for evolusjonært hittegods.

— Hos oss har proteinet fått nye oppgaver, og brukes nå til fettransport, sier Vang Amdam.

Hun tror likevel at det vil være fullt mulig å utnytte proteinet slik at det blir mulig å forlenge levetiden for mennesker dramatisk.

— Om 20-30 år er jeg sikker på at det er mulig å gjøre mye med alderdommen. Da er det sikkert mulig å dytte i seg forskjellige cocktailer med proteiner, og kanskje leve til man er 200 år, sier Vang Amdam.

En slik kur for evig ungdom vil etter alle solemerker bli alt annet enn billig. Dermed kan nøkkelen til evig ungdom bli forbeholdt de aller rikeste blant oss.

TROR IKKE PÅ DET: Ingeborg Jåstad (100) tror ikke på vidunderkurer som skal forlenge livet. Hun vil leve så lenge skjebnen vil. Men jakten på evig liv har vart i tusenvis av år.<br/> Arkivfoto: ARNE HOFSETH