Kvinnene trenger og savner dette tilbudet, mener Bergen Røde Kors, som i helgen snakket med 19 prostituerte.

Fire afrikanske kvinner støtter seg mot et utstilingsvindu i Strandgaten. Av og til forlater en av dem flokken og tar kontakt med en forbipasserende mann. Klokken har akkurat passert midnatt natt til søndag, og foreløpig er det ikke mange kunder å se. Etter hvert rusler likevel én av kvinnene av gårde sammen med en mann i femtiårene. Han stopper i en minibank før de går videre.

Ingen har oversikt

Tidligere ville Utekontakten vært på plass her fire netter i uken for å snakke med kvinnene, få oversikt over situasjonen på utemarkedet, avdekke menneskehandel og informere om tilbud innen helse og hjelpeapparat. Siden nyttår har imidlertid budsjettkutt satt en stopper for det. Utekontakten konsentrerer seg nå om forebyggende arbeid mot barn og unge, og om rusavhengige norske prostituerte.

— Vårt arbeid mot denne gruppen ligger så godt som dødt nå. I den grad kvinner henvender seg til oss, gir vi dem råd, men vi kan ikke drive oppsøkende arbeid lenger, sier Marit Sagen Grung, leder for Utekontakten.

Uten oppsøkende arbeid har også mye av oversikten over situasjonen på gaten forsvunnet.

— Nå hører vi for eksempel kvinner som forteller at det er lite aktivitet på utearenaen, og dårlige inntjeningsmuligheter. Enkelte har reist fra byen. Men hvorfor dette skjer kan vi ikke si noe om, siden vi ikke er ute og snakker med kvinnene lenger, sier Grung.

Vi fikk spørsmål om hvor de kunne få helseundersøkelser og om vi delte ut kondomer.

Ingeborg Hauge, frivillig i Bergen Røde Kors

Røde Kors ute på gaten

Det problemet forsøker Røde Kors nå å bøte på. I flere år har de drevet prosjekter rettet mot prostituerte. Natt til søndag var to frivillige for første gang ute på gaten nattestid og oppsøkte kvinnene på jobb.

— Vi er bekymret for disse kvinnene, og tar derfor denne runden for å se hvordan de har det og hva situasjonen er i miljøet nå, sier kommunikasjonsansvarlig Lene Franco-Steimler i Bergen Røde Kors.

Hun understreker at det ikke er noe mål å erstatte Utekontakten, men at målet først og fremst er å komme i kontakt med kvinner som i dag ikke blir nådd av hjelpeapparatet.

I løpet av to timer snakket de to frivillige, Ingeborg Hauge og Åsta Årøen, med 19 ulike kvinner, de fleste av dem afrikanske. I fjor talte Utekontakten i snitt 32 ulike kvinner på gaten i Bergen hver måned.

— Mange var kontaktsøkende. Det tyder på at de har savnet et slikt tilbud, og at det er et behov for at noen driver oppsøkende arbeid også sent på natten slik at de nigerianske kvinnene blir nådd. Vi fikk spørsmål om hvor de kunne få helseundersøkelser, om vi delte ut kondomer, og om vi kom til å komme tilbake neste lørdag også, sier Hauge.

Vanskelig tid

Også hun forteller om tegn på vanskelige forhold for kvinnene.

— De sier det er vanskelig nå. Men vi gravde ikke så mye videre i det denne første gangen. Nå handlet det mest om å presentere oss, få et inntrykk av hvordan situasjonen er på gaten for tiden og hvilke behov kvinnene har, sier Hauge.

Bergen Røde Kors vil nå gå gjennom erfaringene fra den første kvelden med oppsøkende virksomhet, før de tar stilling til hvordan arbeidet kan videreføres.

— Fordi Røde Kors er basert på frivillig arbeid, kan vi være mye mer fleksible i våre løsninger og trenger egentlig bare frivillige som kan stille opp - og det har vi. Prosjekt EVA, som er rettet mot utenlandske kvinner, har 25 engasjerte frivillige som er med oss rett og slett fordi de bryr seg, sier Lene Franco-Steimler.

OPPSØKENDE: Ingeborg Hauge og Åsta Årøen, frivillige i Bergen Røde Kors, snakket natt til søndag med 19 prostituerte på gaten i Bergen.
FRED IVAR KLEMETSEN