— Jeg kjører aldri bil når jeg har drukket. Jeg kommer fra et avholdshjem, så det er helt imot mine prinsipper, sa mannen i 60-årene da rettssaken mot ham startet i Bergen tingrett mandag.

Den angivelige fyllekjøringen skjedde for nøyaktig ett år siden på Landås, etter at mannen hadde vært og handlet.

To våkne ansatte i matvarebutikken Vega på Sletten shoppingsenter varslet politiet klokken 17.10, etter at de begge hadde reagert på at mannen sjanglet og luktet alkohol. Den ene butikkekspeditøren fulgte etter ham, og ringte umiddelbart til politiet da hun så at han kjørte bil.

— Han hadde store problemer med å låse seg inn i bilen sin, fortalte en av de to butikkekspeditørene i retten.

Med pils i posen

Kort etter fant politiet bilen pent parkert utenfor huset hans, mens mannen selv lå full som en dupp på gulvet i stuen. Tomme ølbokser lå strødd på gulvet, mens en ny sekspakning med pils sto klar i bæreposen fra Vega.

Blodprøven som ble tatt en time senere, viste en promille på hele 2,86.

Mannen hadde hatt en tøff dag. Forholdet til samboeren skrantet allerede, og fikk nådestøtet da samboeren var hjemme en tur i lunsjpausen. Etter en kort og intens krangel, fikk han beskjed om å finne seg et annet sted å bo.

Mannen hadde derfor ingen problemer med å innrømme for retten at han satte til livs til dels store mengder alkohol den aktuelle ettermiddagen. Både sprit og øl gikk nedpå i rekordfart.

— Da politiet kom, var jeg ikke edru, for å si det pent. Men jeg var ikke påvirket av alkohol da jeg kjørte bilen, hevdet han hardnakket og nektet straffskyld.

- Løs mage ga ustø gange

Han mener klokken bare var 15 da han var på butikken, og at han da var klink edru. Overfor retten påsto han at den ustø gangen inne i butikken skyldtes to kunstige hofter, samt en litt kranglevoren mage.

— Det er ikke så lett å gå normalt når man har diaré og har en følelse av at alt er på vei ... ned, forklarte tiltalte.

Aktor, politiadvokat Jan Grahl-Madsen, mener bevisene og vitneprovene er så entydige at det ikke kan være tvil om at han kjørte bil i fylla.

— Faren er svært stor når en kjører rundt med en så høy promille. Vi kan bare være sjeleglade for at det gikk bra, sier Grahl-Madsen, som ba tingretten dømme mannen til 30 dagers fengsel og 50.000 kroner i bot for fyllekjøringen.