— Jeg så ikke denne bomben komme, sier et familiemedlem til BT.

I april ble mannen pågrepet. Han innrømmet at han hadde sendt en rekke krenkende anonyme brev til kvinner og barn fra oktober 2010. Totalt er det snakk om 136 brev.

Etter avhørene i april ble han løslatt.

Tirsdag formiddag ble han pågrepet på ny, siktet for å ha sendt nye brev. Politiet ba om at han ble varetektsfengslet, men retten sa nei etter at et familiemedlem har lovet å ta ansvar for mannen i tiden fremover.

BREVSKRIVER: Her er et av brevene den eldre mannen sendte ut, signert «Din elsker og beundrer». Innholdet ellers var grovt og krenkende.
Arkiv

— Han skal få bo hos meg, og jeg skal passe på ham. Han har blitt svekket av alderdom. På den ene siden fremstår han som klar, men vi som kjenner ham, ser at han er svekket. Likevel kom denne saken som en bombe på meg. Jeg trodde ikke dette vil skje, sier familiemedlemmet til BT.

— Jeg synes dette er tragisk, legger familiemedlemmet til.

- Aldersrelatert

Mannens forsvarer er Gisle Didriksen.

— Han har forklart at brevskrivingen ble en mani for ham. Hans handlinger bærer preg av å være et aldersrelatert helseproblem, sier Didriksen.

Denne oppfatningen deler Bergen tingrett langt på vei. Mannen er ikke straffet eller bøtlagt tidligere og retten «finner derfor at hans handlinger nok mer er et utslag av hans mentale svekkelse, enn av forbrytersk vilje.»

Retten mener det ikke er fare for at han skal sende nye brev mens han tas hånd om av familien.

— Vi tar rettens kjennelse til etterretning og anker ikke, sa politiadvokat Trond Eide ved Hordaland politidistrikt.

Skrev til 11-åringer

Ifølge politiadvokaten har den siktede totalt sendt totalt 136 brev til kvinner og jenter. 28 av mottakerne er under 18 år.

— De to yngste er elleve år, sier Eide.

Mannen tilsto at han hadde skrevet brevene da han ble avhørt i april. Et av brevene til en elleve år gammel jente ble tirsdag lest opp av dommeren i retten.

Det er ikke egnet til å gjengi på trykk og er tydelig seksuelt krenkende.

— Vi er nødt å sette en stopper for dette. Det er så mange kvinner og barn som nå har fått grove, krenkende brev. De fleste hører hjemme i Hordaland, men noen brev er sendt til andre steder i landet, sier Eide.

- Fare for nye brev

Allerede i fjor sommer omtalte Bergens Tidende saken, etter at flere kvinner som hadde stått frem her i avisen, hadde mottatt ubehagelige brev. Da hadde brevskrivingen pågått i nesten to år.

Professoren ble pågrepet tirsdag morgen av politiet i Bergen og avhørt før fengslingsmøtet klokken 14.00. Politiet har ikke merket at han kan være helsemessig svekket.

— Han har fremstått grei og adekvat i avhør, sier Eide.

Mannen angrer på at han skrev brevene. Han skal ha forklart at han ikke trodde det var straffbart, at han angrer og lover å ikke skrive nye brev i fremtiden.

Oppga navnet sitt

Mannen er siktet for brudd på Straffelovens paragraf 201. Paragrafen forbyr i ord eller handling å utvise seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd.

Straffen er bøter eller fengsel i inntil ett år.

Det var i fjor vår den første anmeldelsen kom. Politiet i Hordaland arbeidet med kolleger andre steder i landet for å løse saken.

I et av brevene oppga han sitt navn. Det førte til pågripelse, og i april innrømmet mannen at han hadde skrevet brevene.

Nå er altså mannen tatt på ny, men løslatt igjen. Hans helsesituasjon blir tema i den videre etterforskningen.