Professor og maktekspert Iver B. Neumann har lite til overs for vestlendinger som protesterer mot mastene i Hardanger.

— Det finnes ikke noe land i verden hvor periferiene får mer penger fra hovedstaden enn i Norge. Så sinnet forteller vel mer om lokale identiteter enn innsikt i politiske prosesser, sier Neumann til NRK.

Han betegner protestene som «gnål fra små grupper i periferien».

— Man skal legge inn noe som alle trenger. I dette tilfellet strøm, det må ligge et eller annet sted, men ingen vil ha det i sin egen bakgård. Eller siden vi er i Hardanger - i sin eplehage, sier han videre.

Delta i debatten i feltet under artikkelen!

- Utrolig frekt

Ordføreren i Bergen, Gunnar Bakke (Frp), finner kritikken fra Neumann helt ubegripelig, og kaller uttalelsen «utrolig frekk». Slike holdninger skaper ytterligere harme og irritasjon fra hele nasjonen, utenom en liten maktarrogant gruppe i Oslo, skriver han i en e-post til bt.no.

Bakke mener at dette utspillet vil bli oppfattet som en dynamittgubbe i et sankthansbål og skape ytterligere irritasjon og motstand mot Statsnett sine planer om Monstermaster, fra hele norskekysten.

«Bare det å kalle dette for 'gnål fra små grupper i periferien' viser en holdning til den verdiskapende delen av Norge som ligger utenfor hovedstaden som er helt uforståelig.

Vestlandet står for 80 % av den verdiskapende eksporten nasjonen lever av. Verdiskapningen for nasjonen skjer langs kysten, og monstermastene i Hardanger er et eksempel på manglende respekt for meningene til de som bor i regionen og de som skaper verdiene til det beste for hele Norge,» skriver ordføreren.

- Arroganse

BTs politiske kommentator Sjur Holsen synes også at professoren bommer totalt med kritikken.

— Det er litt vanskelig å ta dette alvorlig. Hvis jeg skal prøve, er det først og fremst en tydelig demonstrasjon på det egentlige problemet: Manglende forståelse og utbredt arroganse i toneangivende miljøer i Oslo, sier Holsen.

Han finner grunn til å minne Neumann om at svært mye av verdiene i Norge skapes på Vestlandet. Saken handler uansett ikke om distriktpolitikk, mener Holsen.

— Jeg synes han blander kortene. Striden i Hardanger handler om store, varige naturinngrep og en regjering som ikke i tilstrekkelig grad klarer å forklare hvorfor dette luftspennet er nødvendig, sier BT-kommentatoren.

- Nasjonal sak

Han tror likevel at en del Oslo-folk vil nikke samtykkende til Neumanns argumenter.

— Jeg frykter at de holdningene han gir uttrykk for er nokså ubredt, ikke bare i deler av det akademiske miljøet, men også i sentrale politiske kretser. Men det er også mange, ikke minst i sterke fagmiljøer i hovedstaden, som har tatt til motmæle mot mastene. Dette er ikke bare en vestlandssak, men en nasjonal sak, sier Holsen.

Sutrer vestlendingene? Si din mening i feltet under!