— Dersom ikke denne matten blir vedlikeholdt slik som den skal, vil det korte ned levetiden kanskje med så mye som ti år. Den blir hard som sement, sier Arne Askervik.

Han er forhandler av blant annet vedlikeholdsutstyr til kunstgressbaner, og var i går på Krohnsminde for å demonstrere utstyret han selger til interesserte.

— Problemet med kunstgressbaner er at de blir knallharde, og dermed farlige å spille på, dersom de ikke blir vedlikeholdt jevnlig, sier Askervik.

Maskiner som rensker opp

En kunstgressbane skal i utgangspunktet ha en levetid på rundt femten år, men dette kan kortes ned til mellom fem og ti år dersom ikke banene blir vedlikeholdte, ifølge Askervik.

— Det kan spare klubbene for millionbeløp i fremtiden ved at de slipper å bytte dekke så fort dersom de investerer i utstyr nå.

Utstyret Askervik og hans firma selger gjør enkle funksjoner. De er apparater som henges på minitraktorer som en kjører over banen med. Apparatet som bør brukes daglig er den som raker og børster banen. Den rensker opp i underlaget og fordeler de små gummikulene som ligger i gresset for å skape et mykt underlag.

— Gummigranulatene har en tendens til å samle seg der det er mest spill. Derfor er det veldig viktig å fordele disse på nytt nærmest hver eneste dag. Det forhindrer at banen blir hard og ødelagt, sier Askervik.

Apparat nummer to gjør noe av samme jobben, men den fyller på nye gummikuler etter hvert som de fjernes fra banen. Det trengs bare noen få ganger i året. Det siste apparatet gjør ganske enkelt en ryddejobb ved at den rensker opp alt driten som finnes oppå og nedi en kunstgressbane.

Finner mye rart

— Du ser her hva vi fant på Krohnsminde: Melkekartonger, øredobber med spiss på, hårnåler, hårnett, for å nevne noe. Det er klart dette må fjernes fra banen, slår Askervik fast.

Det fremste formålet med alle disse apparatene er å forlenge levetiden på banen og gjøre den myk og god under hele tiden den eksisterer.

— Vi forlenger levetiden på banene med disse apparatene, og derfor mener vi at de betaler seg selv. De koster mellom 200.000 og 300.000 kroner, men gjør at en bevarer et dekke som koster millioner i flere år lenger. I tillegg blir banen mye mykere, noe som forhindrer skader, sier Askervik.

Hver enkelt klubb eller hver enkelt kommune trenger heller ikke å kjøpe inn alt utstyret.

Har vedlikeholdt lenge

— Maskinene som en bare trenger å bruke av og til, kan en gå sammen om å kjøpe. Men den som børster og gjenfordeler bør være ved hver eneste bane, mener Askervik.

Terje Fredheim, fagkonsulent i Begen kommune, sier det ikke er noe nytt at kunstgressbaner trenger vedlikehold.

— Dette har vi innsett lenge. En ser det etter en uke at gresset legger seg og spillekvaliteten blir dårligere dersom en ikke vedlikeholder, sier Fredheim.

Derfor har Bergen kommune lenge hatt rutiner for rydding og refordeling av gummikulene på sine baner.

— Men problemet er at vi mangler penger til vedlikehold. Vi mangler noen millioner, sier Fredheim.

Bergen kommune har lenge hatt maskiner av typen Askervik selger, men har kjøpt av en annen produsent.

BANENE BLIR KNALLHARDE: - Problemet med kunstgressbaner er at de blir knallharde, og dermed farlige å spille på, dersom de ikke blir vedlikeholdt jevnlig, sier Arne Askervik, her i aksjon på Krohnsminde.
Nielsen, Rune